Levi i danas bio na "Beldoksu": Pred njim ponovo torta

Nakon jučerašnjeg fizičkog napada na francuskog filozofa, pisca i reditelja Bernar-Anrija Levija, on je i danas nastupio na tribini na festivalu "Beldoks".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2017.

13:57

Levi i danas bio na
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Na početku današnje tribine, na stolu na kojem je sedeo Levi bila je torta, koju je Levi zatim dao organizatorima da je sklone.

Levi je na pitanja na koji način doživljava destrukciju i ekstremizam kojim se bavio u filmovima odgovarao čitajući s papira, piše "Blic".

"Ima mnogo ratova gde Zapad prosto ništa nije skrivio. Ne treba postati zarobljenik te sheme. Rat je uvek užasan i treba odlučiti se za njega tek kad su sva ostala sredstva iscrpljena. Pamtite Drugi svetski rat u kome se nije moglo ratovati na diplomatski način. Isto je bilo u Sarajevu. Ima situacija kada je jedini odgovor na rat upravo intervencija ratnim sredstvima", rekao je između ostalog Levi.

Na pitanje reditelja Arsenija Jovanovića zašto je uklonio tortu koja ga je čekala danas na stolu, Levi je odgovorio:

"Da napravimo mesta za mikrofone na stolu, što je mnogo važnije", rekao je Levi.

"Večeras se vraćam u Francusku i vrlo sam ponosan i zadovoljan što sam bio deo ovog festivala. Nemojte u to sumnjati."

Podsećamo, francuski filozof Bernar Anri Levi pogođen je tortom u lice, nekoliko sekundi pošto je počeo da se obraća publici u Kulturnom centru Beograda posle projekcije svog filma u okviru programa Beldoksa.

Posle incidenta, Levi je izjavio: "Hvala publici koja je gledala film. Srbija se nije promenila koliko su se nadali njeni prijatelji. Demokratija još nije pobedila u Beogradu. Istinu ne žele da čuju svi u ovom gradu. Živela Evropa i živela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi".

On je juče gostovao u emisiji "Kažiprst" na B92, gde je upitan za svoje kontroverzne stavove iz perioda rata u Bosni i Hercegovini, o srpskoj strani u sukobu i o tome da je Srbiju tada trebalo bombardovati. Levi je odgovorio: "Nisam mislio da Srbiju treba bombardovati. Rekao sam da bombardovanje Sarajeva treba da prestane, a 1999. da Kosovo treba da bude nezavisno."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: