Lepota tužnog pesnika: Dis u panteonu srpske poezije

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas u Pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda izložbu "...Meni nije dano (Lepota tužnog pesnika)..." povodom Svetskog dana knjige i 100 godina od tragične smrti jednog od naznačajnijih srpskih pesnika s početka 20. veka Vladislava Petkovića Disa (1880-1917).

Izvor: Tanjug
Podeli
Ministar kulture Vladan Vukosavljević i i autor Srđan B. Stojančev na otvaranju izložbe (Foto: Tanjug / Tanja Valić)
Ministar kulture Vladan Vukosavljević i i autor Srđan B. Stojančev na otvaranju izložbe (Foto: Tanjug / Tanja Valić)

Vukosavljević je istakao da su na nesvakidašnjoj, lepoj, kvalitetnoj i zanimljivoj izložbi u Biblioteci grada predstavljena dela i uspomene velikog srpskog pesnika.

"Jedva da ima školovanog čoveka koji ne zna poneki stih iz Disovih najpoznatijih pesama kao što su 'Možda spava' i 'Tamnica', tako da je Dis svojim kratkim i mukotrpnim životom ostavio dubok trag u srpskoj poeziji", konstatovao je ministar.

On je podsetio na Disovu sudbinu od ranih početaka, "zloputanja i mučenja sa različitim poslovima - od učiteljskog posla u dalekoj provinciji pa do katardžije u Beogradu".

"Dis je boreći se za preživljavanje u teškim uslovima učinio mnogo, reč je o velikom pupoljku srpske poezije koji se na vreme u punom svom mladalačkom i stvaralačkom nagonu zaodenuo cvetom i taj cvet miriše snažno i dan danas. Disova tragična sudbina kao žrtve Prvog svetskog rata jeste takođe osobeni znak sudbine naših pesnika", rekao je Vukosavljević.

On je naglasio da su dve zbirke pesama - "Utopljenje duše" i "Mi čekamo cara" bile dovoljne da Disa stave u panteon srpske poezije.

Prisutne je pozdravila i direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov. Na izložbi, čiji je autor Srđan B. Stojančev, novinar i član Srpskog bibliofilskog društva, posetioci mogu prvi put da vide originalna i retka prva izdanja Disovih knjiga, zatim novopronađeni originalni rukopis Disove pesme "Lepota", koju je pesnik napisao i posvetio Mariji Mari Pandurović, sestri književnika Sime Pandurovića.

Postavka obuhvata i originalne fotografije Disa koje su sada prvi put dostupne široj javnosti. Materijal za izložbu vlasništvo je članova Srpskog bibliofilskog društva, a može se pogledati do 24. maja.

Prati B92 na Viberu

Ostalo

Dani Brazila u Novom Sadu

Novi Sad je osmu godinu u nizu domaćin manifestacije Dani Brazila – novosadski samba karneval. Festival je počeo juče, a završava sutra, finalnom karnevalskom povorkom kroz centar grada.

Ostalo subota 12.08. 20:20 Komentara: 1

"Spomenici govore" na Kalemegdanu

Centar za razvoj ideja i kulturno društvo LADA, u nedelju 13. avgusta na Kalemegdanu organizuje manifestaciju pod nazivom "Spomenici govore" – interaktivnu edukativnu predstavu i koncert Momčila Aleksandrića (gitara).

Ostalo subota 12.08. 08:42 Komentara: 1
strana 1 od 762 idi na stranu