Tragična priča o nemogućnosti prelaska iz klase u klasu

Za mene je to jedna tragična priča o nemogućnosti prelaska iz klase u klasu, kazala je Tanjugu naša cenjena dramska spisateljica Biljana Srbljanović, koja je sinoć tumačila publici izložbu "Razlike malih taština" Grejsona Perija, u novosadskom Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 22.04.2017.

08:55

Tragična priča o nemogućnosti prelaska iz klase u klasu
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

Jedna od najvažnijih evropskih dramskih spisateljica na šarmantan i živopisan način pojašnjavala je značenja Perijevih tapiserija i referentnih dela iz istorije umetnosti koje su inspirisale autora.

"Ovo što ovde vidimo je neka društvena mobilnost je prikazana na Perijevim delima na duhovit, dirljiv i tragičan način. Ta mobilnost je zapravo krajnje religiozna i uvek se završava nekom propašću. To je je možda najkonzervativniji pogled na britansko društvo, ali i na čitavu Evropu u stanju u kojem se danas nalazi," kazala je Srbljanović.

Ona je da izložba govori o tome da samo donekle može da pokuša da da male razliike prebrodi i da se prebaci u više slojeve društva.

"U suštini ti slojevi koji su gore će stalno držati i onemogućavati prelazak u njihov razred. To ne zavisi samo od finansija, već i od prilika jednakosti u društvu za različite socijalne strukture. To je traggedija o kojoj ova zapravo veselo postavljena izložba u pop art formi govori", kazala je Srbljanović.

Izložba "Razlike malih taština" Grejsona Perija otvorena je 9. aprila u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Postavku čini šest tapiserija koje propovedaju o životu Tima Rejkvela. Autor je bio inspirisan sličnim narativnim nizom Vilijama Hogarta britanskog umetnika u 18. veku i njegovom moralnom pričom "Život razvratnika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: