Izložba “Srpska književnost u I svetskom ratu” u Beču

Izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svečano će biti otvorena 26. aprila, u 19.00 sati, u Muzeju književnosti u Beču.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.04.2017.

16:20

Izložba “Srpska književnost u I svetskom ratu” u Beču

Tom prilikom, obratiće se: Goran Bradić, otpravnik spoljnih poslova Ambasade Republike Srbije u Beču, Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije, dr Gordana Ilić Marković i autorski tim izložbe.

Izložba je realizovana u okviru projekta „Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat“, a pomoglo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.
Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svojevrsna je putanja srpske književnosti tokom jednog od najtežih perioda u istoriji ovog naroda. Obuhvata književnost koju su stvarali najpre revolucionari i omladinci, te onu koja je nastajala u zatvorima, rovovima i zbegovima, centre u egzilu, sve do povratka ratnika i začetka novih tendencija u književnosti posleratne avangarde. Od posebnog je značaja i tzv. krfski period srpske književnosti u kome se, u gotovo nemogućim uslovima, srpska književnost održala i nastavila da živi.

Deo knjižne građe, fotografije i periodika biće dostupni austrijskim posetiocima u digitalnoj formi, na računarima, koji su sastavni deo izložbe.

Autori izložbe i kataloga su dr Nada Mirkov Bogdanović, dr Milena Đorđijević i Nemanja Kalezić, a dizajn postavke izložbe i katloga uradio je Rastko Šurdić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: