Novi performans francuskog umetnika - kvočka na jajima

Francuski umetnik Abraham Poenševal počeo je danas u pariskom muzeju svoj najnoviji performans u kojem kao kvočka leži na deset jaja koje će najmanje tri nedelje grejati svojim telom u staklenom vivarijumu dok se pilići ne izlegu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.03.2017.

21:25

Novi performans francuskog umetnika - kvočka na jajima
Foto: Screenshot

Poenševal (44), čija su specijalnost umetnički performansi, predviđa da će njegov najnoviji poduhvat trajati od 21 do 26 dana, prenosi Rojters.

"Široko govoreći, postaću kvočka", rekao je on prošlog meseca.

U danas početom eksperimentu u Muzeju savremene umetnosti u Parizu, Poenševal sedi na stolici za koju je, sa donje strane, pričvršćen kontajner sa jajima.

On predviđa da će toplota njegovog tela, koju pojačava specijalno dizajnirano debelo ćebe po ideji korejskog umetnika Seglui Lija, održati odgovarajuću temperaturu direktno iznad jaja.

Pri tom, umetnik će, u ulozi kvočke, jesti određenu hranu kao što je đumbir kako bi mu porasla telesna temperatura.

Da bi uzeo obroke koji će mu biti donošeni, moći će da na najviše 30 minuta dnevno ustane i napusti svoje mesto na jajima.

Za sopstvene potrebe koristiće, kao toalet, kutiju koja se nalazi ispod stolice.

Ovo je, inače, prvi put da Poenševal izvodi eksperimet u živom svetu.

On je prošlog meseca proveo nedelju dana u omotu od krečnjačke stene u istom muzeju, jedući kompote, supe i piree.

Pre toga je dve nedelje živeo u skulpturi u obliku medeva u pariskom Muzeju lova i prirode u aprilu 2014, jedući crve i bube imitirajući medveda.

Francuski umetnik kaže da želi da kroz performanse ispita različite koncepte vremena različitih vrsta i prirodne objekte jer je, kako smatra, najbolji način da se ti objekti razumeju - ući u njih, a ne posmatrati ih izdaleka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: