Balet Britanske Kolumbije večeras otvara Festival igre

Pod sloganom "Velika igra", 14. beogradski festival igre počinje večeras u Sava centru nastupom trupe Baleta Britanske Kolumbije iz Vankuvera, koja će predstaviti koreografije Kanađanke Kristal Pajt i Izraelke Šaron Ejal.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.03.2017.

09:56

Balet Britanske Kolumbije večeras otvara Festival igre
Foto: Beogradski festival igre

Festival će zvanično otvoriti baletska zvezda i umetnički direktor Baleta teatra "San Karlo" u Napulju Đuzepe Pikone. Pajt i Ejal, koja je dobitnica nagrade "Jovan Ćirilov" 13. izdanja BFI-a, već su imale priliku da izmame ovacije beogradske publike, a ovoga puta su odabrale virtuozne igrače kanadske trupe, kako bi prikazale koncentrisanu snagu svoje umetničke vizije i ujedno prvi put podelile scenu. Do 11. aprila publika će imati priliku da u Beogradu i Novom Sadu vidi više od 30 koreografskih postavki 15 kompanija iz 10 zemalja.

Prvi put u našem regionu gostuje Škotski plesni teatar i to sa celovečernjim komadom "Jama" popularnog Damijena Žalea, a Srbija će prvi put ugostiti i njujoršku trupu Balet Hispaniko, koja donosi komade tri koreografa - Anabel Lopez Očoa, Ramona Olje i Pedra Ruiza. Posle više godina u Beogradu ponovo gostuje Balet Hrvatskog narodnog kazališta, a predstaviće se koreografkinje Maša Kolar i Marjana Krajač. Joanis Mandafunis će prikazati koreografiju kojom odaje počast Osipu Mandeljštamu, pesniku ruske avangarde koji se borio za slobodu govora u režimu tiranije, a holandska trupa "Introdans" dolazi sa programom "TUTTI", koji obuhvata oba ansambla te kompanije i tri premijerna naslova proslavljenih umetnika - flamansko-marokanskog koreografa Sidija Larbija Šerkaujia, Italijana Maura Bigoncetija i Grka Dimitrisa Papajoanua.

Gostuje i trupa "Kinetički kolektiv" iz Ferare sa predstavom "10 minibaleta", publika će videti i novu produkciju Helene Valdman i njene berlinske trupe, kao i komad "Preobraženo" zvezde finske savremene plesne scene Tera Sarinena. Koreografi Vilijam Forsajt i Mateo Ferđon prihvatili su zanimljiv izazov kreiranja za iskusne i slavne igrače, članove nove berlinske trupe "Dance On", a ponovo na BFI dolazi vankuverska trupa "Kidd Pivot". Komad "Piksel" hip hop igrača, boksera i koreografa Murada Merzukija izvešće trupa "Kafig", britanski umetnik Akram Kan, dobro poznat publici BFI, sada će predstaviti komad "Chotto Desh", dok se Šaron Ejal vraća na festival i sa svojom trupom L-E-V iz Tel Aviva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: