Prvi muzejski "čet-bot" na svetu - priče o Ani Frank

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.03.2017.

16:51

Prvi muzejski
Foto: Getty Images

"U današnjem svetu, istorija Ane Frank ima više značenja nego ikad", rekao je direktor muzeja Ronald Leopold i dodao da je ovo prvi "četbot" (chat bot), odnosno virtuelni sagovornik ovog tipa za muzeje na svetu.

On je rekao da je sada, više od 70 godina posle rata, polovina posetilaca muzeju mlađa od 30 godina, i da stoga treba naći nove načine da se stvori pouzdan istorijski kontekst i uspostavi veza sa istorijom.

Pomoću ovog programa korisnici mogu direktno da razgovaraju preko Fejsbuk mesindžera. Program zasnovan na veštačkoj inteligenciji treba da se poboljšava kako se budu postavljala pitanja.

Za sada je na raspolaganju nekoliko opcija: da li želite da saznate više o radnom vremenu muzeja ili priči o Ani Frank? O njenom dnevniku ili o skrovištu u kome se skrivala porodica Frank? O hapšenju ili o životu u Amsterdamu pre rata?

Rođena u Nemačkoj 12. juna 1929, Ana Frank napustila je svoju zemlju s porodicom 1933. godne bežeći od nacista. Oni su se nastanili u Amsterdamu i otišli u ilegalu 1942. godine u stanu napravljenom iza lažne biblioteke na poslednjem spratu ulice Prinsengraht broj 263, koja se nalazi uz istoimeni kanal.

Uskoro su im se pridružili porodica Van Pels i Fric Pefer. Porodica Frank se tu skrivala dve godine, do avgusta 1944, kada su otkriveni i deportovani u logor.

"Generacije koje su proživele strahote rata polako nestaju", rekao je princ Konstantin, koji je prisustvovao predstavljanju programa. "Važno je naći nove načine da se ispriča priča koja nikad ne treba da bude zaboravljena", dodao je.

Dnevnik Ane Frank je jedno od najčitanijih dela na svetu, prevedeno je na 67 jezika i prodatu u više od 30 miliona primeraka.

Ana Frank umrla je od tifusa početkom 1945. u koncentracionom logoru Bergen-Belsenu, nekolio dana posle svoje sestre. Njen otac Oto bio je jedini iz porodice koji je preživeo rat. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: