Akcija “Negujmo srpski jezik” u Novom Sadu

Ministar kulture i obrazovanja Vladan Vukosavljević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas su na Novosadskom sajmu otvorili izložbu postera u okviru promocije akcije "Negujmo srpski jezik".

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.03.2017.

18:25

Akcija “Negujmo srpski jezik” u Novom Sadu
Ministar kulture i obrazovanja Vladan Vukosavljeviæ

Izložba je postavljena u okviru Salona knjige, koji se do 12. marta održava na Novosadskom sajmu.

Vukosavljević je tom prilikom rekao da su promoteri akcije "Negujmo srpski jezik" Emir Kusturica, Nemanja Radulović, Ivana Španović i druge poznate ličnosti.

"Po celoj Srbiji imamo organizovane stručne seminare za nastavnike i profesore srpskog jezika i književne večeri za decu i odrasle na kojima gostuju naši eminentni pisci i pozorišne predstave. Tom akcijom želimo da pitanje kulture govora, očuvanja i negovanja jezika i pisma bude jedna od bitnih tema našeg društva", rekao je Vukosavljević.

On je istakao da će Ministarstvo na čijem je čelu nastojati da akciju proširi i na druge zemlje, gde god živi srpska zajednica jer kako je rekao kulturni prostor nadilazi državne granice i kako srpski kulturni prostor obuhata i delove drugih država , tako i kulturni prostori naroda drugih država obuhvata i delove naše zemlje.

Govoreći o samoj izložbi plakata Vukosavljević je rekao da će posetioci Novosadskog sajma imati priliku da se preko plakata upoznaju šta su brojni srpski velikani iz prošlosti govorili o srpskom jeziku i značaju njegovog čuvanja i negovanja.

Komentarišući Salon knjige, manifestaciju koja je 6. marta otvorena na Novosadskom sajmu, ministar Vukosavljević je kazao da je kultura čcitanja nešto na čemu treba da radi celo društvo i da je svaki skup koji promoviše kulturu čitanja od neprocenjivog značaja.

"Salon knjige posetio je veliki broj dece i to je vrlo značajno i u neku ruku predstavlja ulaganje u budućnost jer će na taj način deca najlakše steći kulturu čitanja, što je i najveća dobit ovakvih manifestacija", rekao je Vukosavljević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da su ovogodišnji Sajam obrazovanja koji je završen juče i Salon knjiga, koji traje do nedelje, napravili iskorak u odnosu na iste manifestacije prethodnih godina.

Kada je reč o akciji „Negujmo srpski jezik“, Vučević je rekao da najmanje što je Novi Sad mogao da uradi je da podrži takvu akciju.

"Nadam se da ćemo biti dostojni da budemo partneri u ovoj sjajnoj akciji, ali i sličnima u narednom periodu. Nema ništa prirodnije nego da domaćin ovakvih priredbi bude Evropska prestonica kulture", istakao je Vučević.

On se zahvalio Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi na podršci koju su dali kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, proglašavajući taj projekat projektom od nacionalnog značaja, jer kako je kazao, Grad Novi Sad bi bez te podrške teško uspeo da na tako kvalitetan način iznese tu kandidaturu.

Ministar Vladan Vukosavljević je istakao izuzetan značaj titule Evropske prestonice kulture koju će Novi Sad poneti 2021. godine za celu Srbiju, rekavši da je to prilika za nova investiciona ulaganja, kako domaća, tako i iz Evropske unije.

"Ministarstvo kulture će do kraja 2020. godine za tu namenu Novom Sadu pomoci sa 4,7 miliona evra", istakao je Vukosavljević, a gradonačelnik Vučević je kazao da je Grad od ministarstva već dobio prva srestva koja će biti uložena u insfrastrukturu, ali i u programske projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: