185 godina biblioteke koja se uvek dizala iz pepela

Narodna biblioteka Srbije proslavila je danas 185 godina rada, a nacionalna nagrada za bibliotekarstvo "Janko Šafarik" uručena je bibliografu savetniku i načelniku Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije Miloradu Vučkoviću, saopštila je Narodna biblioteka Srbije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.02.2017.

12:57

185 godina biblioteke koja se uvek dizala iz pepela
Foto: YouTube Screenshot

Nagrada mu je dodeljena za izuzetan doprinos razvoju i modernizaciji "bibliotečko-informacionog sistema koji se ogleda u uspostavljanju sistema uzajamne elektronske katalogizacije i povezivanju biblioteka u jedinstven sistem".

Vučković je kazao da nagradu prima u ime 1.300 bibliotekara koji rade u digitalnoj bazi biblioteka.

"Ova nagrada je podnošenje izveštaja Ministarstvu kulture Republike Srbije o tome šta je uradjeno. Nagrada treba da skrene pažnju javnosti na jedan od najznačajnijih projekata koji se u tišini odvija više od 13 godina u području kulture,a to je izgradnja uzajamnih kataloga Republike Srbije i njegovih pratećih servisa", rekao je Vučković.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da Narodna biblioteka Srbije od 1932. godine vrši značajan nacionalni i kulturni posao.

"Sve velike biblioteke nestale su u ratovima... I naša je bila meta onih koji su pokušavali da zatru postojanje ovog naroda. Stradala je i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, i uz frazu da se radjala kao feniks iz pepela, naša biblioteka je stala na svoje noge", rekao je Vukosavljević.

Narodna biblioteka Srbije uvela je praksu po kojoj će na godišnjici rada te ustanove govoriti po "jedan poslenik srpske kulture", a to je danas bila dobitnica NIN-ove nagrade Ivana Dimić.

"Bibliotekari su sasvim poseban svet. U to smo se uverili kada smo kročili u bilo koju, pa i najmanju biblioteku. Zato što su bibliotekari čuvari svih naših znanja i nadanja i zaštitnici beskraja", rekla je Dimićeva.

Nagrada ove godine nije uručena i najčitanijem domaćem piscu u Mreži javnih biblioteka Srbije, kako je do sada bila praksa, a ovogodišnji laureat je Dragan Velikić za knjigu "Islednik".

Narodna biblioteka saopštila je da će o nagradi u potpunosti odlučivati Mreža javnih biblioteka Srbije, a da se oni više neće oglašavati, a ministar kulture danas to nije hteo da komentariše.

Povodom 185. godišnjice nacionalne biblioteke, biće otvorene izložbe "Maska Miloša Crnjanskog: 99 godina od objavljivanja prve knjige Miloša Crnjanskog" i "Vek Disa i Bojića", predstavljene stručne publikacija iz oblasti bibliotekarstva i priredjen razgovor na temu "Najčitanija knjiga u 2016. godini".

Narodna biblioteka Srbije obezbedila je povodom godišnjice rada popust od 50 odsto svakome ko danas postane njen član.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: