Đuzepe Pikone: Uzbuđen sam što ću biti deo BFI

Italijanska baletska zvezda Đuzepe Pikone, koji će 24. marta u Sava Centru zvanično otvoriti 14. Beogradski festival igre, kaže da je za tu važnu manifestaciju saznao pre nekoliko godina i da je veoma uzbuđen što će biti deo "jednog zaista divnog događaja".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

11:03

Đuzepe Pikone: Uzbuđen sam što ću biti deo BFI
Foto: YouTube Screenshot

Igrač svetske karijere i novi umetnički direktor Baleta Teatra San Karlo u Napulju, obratiće se publici pre podizanja prve zavese u Centru Sava i primećuje da su sve baletske kompanije koje su pozvane na ovogodišnji festival veoma prestižne.

"Ne bih voleo da propustim Balet Britanske Kolumbije iz Vankuvera, Introdans, Kompaniju Akrama Kana, Škotski plesni teatar", preporučio je Pikone publici samo neke od ukupno 15 kompanija iz 10 zemalja, koje gostuju od 24. marta do 11. aprila u Beogradu i Novom Sadu sa preko 30 koreografskih postavki.

Pikone ističe da se balet širom sveta promenio, jer danas igrači više vole da se bave tehnikom, nego da budu umetnici.

"U Italiji publika zaista uživa u odlasku u pozorište, na baletske predstave. To je pravi ritual. Međutim, italijanska vlada ne podržava dovoljno kulturu, tako da su mnogi igrači i umetnici primorani da odu u inostranstvo", rekao je on.

Kaže da je teško biti direktor, izvođač i koreograf, ali da neizmerno voli balet i igru, pa mu je posao istovremeno i pravo zadovoljstvo. Kao direktor Baleta Teatra San Karlo u Napulju insistira na kvalitetnom radu sa igračima, kako bi kompanija postigla međunarodne standarde i rezultate.

"Repertoar je kombinacija klasične i savremene igre, jer verujem da je sjajno i izazovno raditi na razvijanju svih tehnika, stilova i mogućnosti interpretacije", objasnio je on. Pikone naglašava da je imao sreće da počne da radi kao veoma mlad, sa velikim igračima i koreografima i dodaje da su svi oni doprineli da stalno uči, napreduje i postaje bolji igrač, ali i zrelija ličnost.

Posebno se osvrnuo na ulogu mladog Nižinskog, u istoimenom baletu sa Karlom Frači i Vladimirom Vasiljevim u glavnim ulogama, kada je imao 12 godina.

"Odlično se sećam kada sam bio izabran da igram sa dve ogromne baletske zvezde, kao učenik baletske skole. Njih dvoje su bili izuzetno ljubazni i pažljivi prema meni. Kasnije, tokom moje celokupne karijere, nastavili su da me inspirišu", ispričao je on.

U Beograd Pikone dolazi sa svojim posebnim prijateljem, šestogodišnjim psom od koga se ne odvaja. "Grizu je poseban poklon, koji sam dobio od dragog prijatelja. Toliko je neodoljiv da mu dopuštam da me svakog jutra probudi i vodi u beskrajne šetnje. Fantastično je provoditi vreme sa njim. Grizu dolazi sa mnom i u Beograd", rekao je Pikone.

Pikone je gostujući umetnik značajnih baletskih kompanija kao što su londonski Kraljevski balet, Boston balet, Balet Boljšoj teatra, Teatar Opere u Rimu, Državna Opera iz Beča, Holandski nacionalni balet iz Amsterdama, Plesni teatar Los Anđelesa, Nacionalni balet Bukurešta, Nacionalni balet Kube, Nacionalni balet Bordoa, Nacionalni balet Ljubljane, Teatar San Karlo u Napulju, Arena u Veroni, Teatro Masimo u Palermu.

Na poziv Renata Zanele bio je prvi Italijan koji je nastupio na čuvenom novogodišnjem koncertu u Beču, 2005. godine. Džon Kliford, direktor Plesnog teatra Los Anđelesa, za njega je kreirao ulogu Hemfrija Bogarta u mjuziklu “Kazablanka”, a 2010. pozvan je da nastupi u njujorškm City Center teatru, u okviru gala koncerta posvećenog Vladimiru Vasilijevu. Nastupao je na gala večeri Filmskog festivala u Kanu (2000) i dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: