Izložbu u SANU za 11 dana videlo 6.782 posetilaca

Izložbu "Slikari / Ratnici / Svedoci" u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti za 11 dana videla su 6.782 posetioca, u proseku 617 posetilaca dnevno, pa će zbog velikog interesovanja publike biti otvorena i sutra, drugog dana državnog praznika.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.02.2017.

12:55

Izložbu u SANU za 11 dana videlo 6.782 posetilaca
Foto: Λατίνος / Wikimedia Commons

Posetioci će izložbu sutra moći da pogledaju od 11 do 16 časova, a od petka, 17. februara, Galerija SANU će raditi uobičajeno, svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 21 čas.

U okviru saradnje Muzeja savremene umetnosti i Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti, 1. februara je u Galeriji SANU otvorena izložba "Slikari / Ratnici / Svedoci", posvećena obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Predstavljeno je više od stotinu slika službenih ratnih slikara, isto toliko fotografija službenih fotografa srpske vojske, dopisnika i foto-amatera, ali i slikarki, dobrovoljnih bolničarki, kao i dela drugih umetnika učesnika u ratu, bilo u svojstvu vojnih obveznika ili dobrovoljaca.

Postavka obuhvata dela Nadežde Petrović, Koste Miličevića, Mališe Glišića, Milana Milovanovića, Miloša Golubovića, Vladimira Becića, Vase Eškićevića, Vase Pomorišca, Paška Vučetića, Živorada Nastasijevića, Natalije Cvetković, Mihaila Milovanovića, Veljka Stanojevića, Dragomira Glišića.

Predstavljene su i autorske fotografije Vladimira Becića, Miloja Igrutinovića, Riste Šukovića, Riste Marjanovića, Stanislava Krakova, Đorđa Stanojevića, Andre Popovića, Dragoljuba Pavlovića, Jovana Lovčevića, kao i snimci Katarine Šturceneger, Arčibalda Rajsa, Samsona Černova, Arijela Verdžisa, Andrea Taponijea. Neki od njih su u dvostrukom svojstvu - i slikari i fotografi.

Autor celokupnog projekta je Žana Gvozdenović, dok je autor segmenta o ratnim fotografijama Milena Marjanović, a dizajn potpisuje Nenad Marković.

Izložba će trajati do 2. aprila, a ulaz je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: