Razgovor o beogradskim budistima u Narodnoj biblioteci

U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije 17. februara biće organizovan razgovor "Istorija u priči: beogradski budisti, Kaja i dobri Amerikanac".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 11.02.2017.

11:35

Razgovor o beogradskim budistima u Narodnoj biblioteci
Foto: Thinkstock

U razgovoru će učetsvovati autor studije o Kalmicima dr Toma Milenković, književnica Mirjana Đurđević, rukovodilac Zavičajnog odeljenja Biblioteke grada Beograda Ljubica Ćorović i filmski producent i profesor književnosti Boško Milosavljević.

Na književnoj večeri, iz perspektive istorije i književnosti, biće reči o Kalmicima, budističkoj zajednici u Beogradu od 1920. do 1944. godine, o statusu Drugog kao Drugačijeg, o imigrantima i o Beogradu kao metropoli.

Kalmici su se, bežeći od Oktobarske revolucije, doselili na ove prostore dvadesetih godina prošlog veka, a potom, bežeći od komunista, odlazili su u Nemačku pa potom i u Ameriku.

Izazivali su pažnju javnosti u Beogradu, pre svega zahvaljujući pisanju pojedinih dnevnih novina, ali su ostali gotovo nepoznati našim sugrađanima.

Dr Toma Milenković napisao je prvu celovitu studiju o Kalmicima - "Kalmici u Srbiji (1920-1944)", u kojoj je predstavio život i rad ove budističke zajednice u periodu od 1920. do 1944. godine.

Umetničku interpretaciju kratkog istorijskog susreta Kalmika i Beograđana dala je književnica Mirjana Đurđević u romanu "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac", dok je Boško Milosavljević autor dokumentarnog filma o prvom budističkom hramu u Evropi - "Bili jednom Kalmici u Beogradu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: