Politika vs umetnost: Kome smeta Titov spomenik

Otkako je pre 26 godina politika proterala Tita sa trga u Užicu, maršalov bronzani kip čami u zaklonjenom delu dvorišta Narodnom muzeja u tom gradu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2017.

17:55

Politika vs umetnost: Kome smeta Titov spomenik
Foto: B92 Video Screenshot

Rad vajara Frane Kršnića postavljen je na Trg partizana 1961. godine. Tri decenije kasnije uklonjen je odlukom gradskih vlasti.

Stanojka Milivojević iz Narodnog muzeja u Užicu kaže da je bilo onih koji su želeli da potpuno unište statuu, ali i onih koji su želeli da je otkupe i čuvaju.

"Naš stav je bio da ga treba sačuvati, jer na kraju krajeva predstavlja izuzetno umetničko delo”, kaže Milivojević.

Božo Plazanić, vizuelni umetnik iz Čačka, kaže da su autori memorijalnih spomenika bili u velikoj dilemi – kako da premoste jaz između politike i umetnosti.

Više o tome pogledajte u prilogu iz Vesti na TV B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: