Devet miliona za obnovu šabačke sinagoge

Ministarstva kulture i informisanja na konkursu „Gradovi u fokusu“ odobrilo je devet miliona dinara za rekonstrukciju šabačke sinagoge. Rekonstrukcija sinagoge je deo šabačkog projekta „EUreka!“, kojim se planira redizajniranje kulturne ponude, a obnovom sinagoga, koja je sada i sastavni deo šabačkog muzeja, postaće i mesto kulturnih dešavanja.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2017.

18:43

Devet miliona za obnovu šabačke sinagoge
Foto: B92 Video Screenshot

Zgrada u Ulici Vlade Jovanovića sve do 1941. godine bila je sinagoga, a te godine Nemci su izvršili masovna streljanja Jevreja. Pored šabačkih, koji su tu obitavali vekovima, ubijeno je i više od hiljadu Jevreja koji su bili prihvaćeni u Šapcu nakon proterivanja iz zemalja Centralne Evrope. Šabac su gradili i kulturno i infrastrukturno, pa je stavarnje novog kulturnog prostora ralog i prilika da im se grad na Savi oduži.

Neki od njih u Šapcu su ostavili trag, poput Avrama i Stanislava Vinavera, Oskara Daviča, Josifa Šlezingera, Bate Koena. O tome će svedočiti ovaj objekat kroz muzejsku postavku.

Rekonstrukcija zgrade i stvarnje novog kulturnog prostora deo je šabačkog projekta „EUreka!“, za koji je Ministarstvo kulture odobrilo devet miliona dinara.

Tokom radova otkriveni su brojni svedoci prošlosti ovog objekta.

Ovo je jedna od najstarijih preostalih sinagoga u Srbiji, a ako sve bude teklo po planu, do kraja 2017. izdvojiće se po funkciji i značaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: