Umrla prvakinja Opere Dobrila Bogošević

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da je nekadašnja prvakinja Opere sopran Dobrila Bogošević preminula u Beogradu 12. januara u 88. godini.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

18:29

Umrla prvakinja Opere Dobrila Bogošević
narodnopozoriste.rs

Bogoševićeva je rođena u Uroševcu, a nakon završene Trgovačke akademije glas je školovala u muzičkoj školi pri Muzičkoj akademiji u Beogradu i muzičkoj školi pri Konzervatorijumu u Zagrebu.

Stalni član Opere Narodnog pozorišta postala je 1952. godine, gde je ostala do penzionisanja, a debitovala je ulogom Đilde u ''Rigoletu''. Ostaće upamćena po glavnim ulogama u operama "Figarova ženidba", ''Boris Godunov'', ''Bal pod maskama'', 'Faust'', ''Pokondirena tikva'', ''Don Paskvale'', ''Ivan Susanjin'', „Italijanka u Alžiru", „Karmen", „Boemi", „Lučija od Lamermura", „Pajaci" i mnogim drugim.

Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja. Sahrana Dobrile Bogošević održaće se u utorak 17. januara, u 13 sati na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: