Kirk Daglas slavi 100. rođendan

Slavni holivudski glumac, režiser i producent Kirk Daglas, čije su uloge obeležile kinematografiju 20. veka, puni sutra 100 godina.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.12.2016.

14:42

Kirk Daglas slavi 100. rođendan
Foto: Gettyimages

Od početka filmske karijere 1946. godine,Kirk Daglas ostvario je više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovima "Šampion", "Žudnja za životom", "Obračun kod OK korala", "Staze slave", "Poslednji voz sa Gan Hila", "Spartak".

Iako je tri puta je nominovan za nagradu Oskar za glavnu mušku ulogu, 1950. za film "Šampion", 1953. za ulogu u filmu "Loši i lepi" i 1957. godine za film "Žudnja za životom", Daglasu je tek 1996. godne dodeljen počasni Oskar za životno delo.

Kirk Daglas rođen je 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielovič u gradu Amsterdamu, u saveznoj državi Njujork, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, u današnjoj Belorusiji.

U mladosti je radio najrazličitije poslove da bi prehranio sebe i porodicu, između ostalog i kao prodavac, raznosač novina, domar i rvač na vašaru.

Glumeći u srednjoškolskim predstavama, shvatio je da želi da postane glumac, a njegov talenat prepoznala je i njujorška Američka akademija dramskih umetnosti koja mu je dodelila specijalnu stipendiju.

Pre nego što se 1941. godine pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je pormenio u Kirk Daglas.

Po povratku u Njujork, radio je u pozorištu, na radiju i snimao reklame. Godine 1946. imao je prvu filmsku ulogu u filmu "Čudna ljubav" Marte Ajvers, a prekretnicu u karijeri označio je film "Šampion" 1949. godine.

Daglas iz dva braka ima četiri sina, a njegov najstariji sin je čuveni glumac Majkl Daglas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: