"Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10" od 11. do 20. maja

Manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" biće održana treći put od 11. do 20. maja naredne godine u muzejima i srodnim institucijama širom Srbije, a tema će biti "Muzej u gostima", najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

20:30

Foto: Thinkstock / ilustracija

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković je ispred Osnivačkog odbora manifestacije rekla je da je tema "Muzej u gostima" posvećena nečemu što muzeji inače rade, ali to nije dovoljno naglašeno.

"Muzeji iz Beograda često gostuju sa svojim izložbama u drugim gradovima Srbije, ali imamo manje prilika da u Beogradu vidimo šta naše kolege rade po Srbiji. Ova tema omogućava nam da se u jednoj sredini, ne samo predstavi institucija iz druge sredine putem izložbe koja gostuje, već da se predstavi i baština odredenog podneblja", kazala je Borić Brešković.

Predstavnici muzeja iz Beograda, Kraljeva i Vrbasa istakli su da je manifestacija, koja svojim programom obuhvata Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, učinila muzejsku zajednicu vidljivijom, omogućila otvoreniju i bolju saradnju između samih muzeja.

Biljana Jokić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka rekla je da su na uzorku od 2.472 ispitanika na 47 muzejskih lokacija po Srbiji utvrdili da 41,6 posto posetilaca manifestacije nije u prethodnih godinu dana nijednom obišlo muzej, ali i dodala da kustosi muzeja kao jedan od problema navode slabu medijsku propraćenost.

Viši kustos Muzeja u Vrbasu Vesna Grgurović istakla je da je učešće u nacionalnoj muzejskoj manifestaciji dovelo do toga da se zbirka u Vrbasu poveže sa drugim institucijama u zemlji, ali i da lokalna samouprava prepozna napore, tako da je ove godine Zbirka prerasla u Gradski muzej Vrbas.

Muzej u Vrbasu je ove godine okupio oko 40 organizacija i 200 učesnika i time lokalnu zajednicu aktivno poveo i uključio u manifestaciju, dodala je Grgurović.

Zamenik direktora Narodnog muzeja u Kraljevu Suzana Novčić pohvalila se da je ta ustanova uspela da aktivnostima tokom manifestacije svoj program podigne na nivo grada i otvori Legat Olivere Radojković Čolović, koja je Kraljevu ostavila kuću, 120 slika etabliranih umetnika i oko 200 predmeta pokućstva.

Koordinator prethodnih izdanja manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" Biljana Đorđević istakla je da je prve godine učestvovalo 67 muzeja i srodnih ustanova iz 39 gradova, a ove čak 80 institucija iz 50 gradova.

Ona je naglasila da je manifestacija doprinela većoj i čvršćoj komunikaciji između muzeja, a jedan od rezultata jeste sporazum potpisan između novosadskih muzeja i drugih institucija zaštite kulturnog i prirodnog nasleđa o zajedničkom radu, čvršćoj saradnji i zajedničkim nastupima.

Ona je izrazila i uverenje da će u narednim godinama manifestacija obuhvatiti kompletnu muzejsku zajednicu, a pod njenim okrljem i druge srodne institucije u Srbiji i predstavila novog koordinatora Anitu Radetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: