Ko je bio Šugavi papagajčić?

Izložba„Identitet Šugavog papagajčića“otvorena je 29. novembra u galeriji Instituta Servantes u Beogradu, čime je na nesvakidašnji način obeleženo dvesta godina od objavljivanja prvog hispanoameričkog romana „El Periquillo Sarniento“ meksičkog pisca Hosea Hoakina Fernandesa de Lisardija.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

14:23

Ko je bio Šugavi papagajčić?

Dva veka od objavljivanja romana „El Periquillo Sarniento“ (Šugavi papagajčić) poslužila su kao inspiracija za književno-umetnički projekat „Šugavi papagajčić: pikaro iz Meksika u svetu umetnosti“, čiji je cilj preispitivanje odnosa između umetnosti i književnosti, sa isticanjem različitih načina prikazivanja iste teme. Rezultat projekta je izložba „Identitet Šugavog papagajčića“ sačinjena od dvadeset nesvakidašnjih radova studenata Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, koji će u galeriji Instituta Servantes biti izloženi do 20. decembra.

„Kako roman ’El Periquillo Sarniento’ još uvek nije preveden na srpski jezik, studenti Odseka za primenjenu i likovnu umetnost nisu bili u mogućnosti da se direktno upoznaju sa ovim delom. Zbog toga je sa njima organizovan niz zanimljivih susreta na kojima se razgovaralo o tome koji je roman u pitanju, u kojem kontekstu je nastao, ko je bio njegov autor, koje su teme i ideje izražene u romanu“, kazala je na otvaranju izložbe profesorka dr Mirjana Sekulić saKatedre za hispanistiku FILUM-a. „Tako se kao najznačajnija u romanu iskristalisala ideja identiteta, kako ličnog, tako i nacionalnog identiteta Meksika s početka XIX veka.“

Studenti su potom bili podstaknuti da razmišljaju o ovoj temi i da, polazeći od romana „El Periquillo Sarniento“, svoje razmišljanje pretoče u najrazličitije umetničke forme. Susret sa ovim književnim delom starim dva veka doneo im je nova iskustva, tvrdi profesorka Milena Belenzada sa Odseka za primenjenu i likovnu umetnost FILUM-a.

„Ono što je bilo posebno zanimljivo jeste to da su studenti odmah uočili da je ovaj roman veoma savremen, da opisuje i prikazuje u romanu nešto što je sasvim moguće primeniti na našu današnjicu“, objasnila je Belenzada. „Iz toga se iskristalisala tema identiteta, nacionalnog i ličnog, tako da se nadam da su ovi radovi u različitim tehnikama, postigli bar deo onoga što se očekivalo.“

Inspirisani romanom Fernandesa de Lisardija, studenti su na temu ličnog i kolektivnog identiteta napravili petnaest radova zahvaljujući kojima su, kroz različite umetničke forme, postigli da meksički pikar i dalje luta kroz svet umetnosti. Ambasada Meksika u Srbiji, uz čiju je saradnju izložba organizovana, uručila je autorima izloženih radova poklone i zahvalnice zbog toga što su, svako na svoj način, osvetlili ovaj važan jubilej.

Izložba „Identitet Šugavog papagajčića“ otvorena je do 20. decembra. Organizatori izložbe su Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu i Institut Servantes u Beogradu, u saradnji sa Ambasadom Meksika u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: