Zatvaranje Festivala fotografije Vizualizator

Uručenjem nagrada najboljim fotografima na 18. konkursu Pres foto Srbija 2016 biće svečano zatvoren četvrti beogradski Festival fotografije VIizualizator. Uz prigodan koktel, u Domu omladine Beograda u četvrtak 24. novembra sa početkom u 19 časova biće predstavljeni izabrani radovi foto-reportera, nastali 2015. godine.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2016.

12:18

Zatvaranje Festivala fotografije Vizualizator
Foto: Marko Ðurica "Potop"

Pres foto Srbija ima dugu tradiciju i već 18 godina pomaže u afirmaciji srpskih fotografa angažovanih u medijima, a žiriranjem podstiče razvoj fotografije u našoj zemlji, etički pristup radu i visok nivo profesionalnosti, vodeći računa o dostojanstvu profesije.

Članovi žirija su bili Skot Brauer, američki fotograf, Dalibor Danilović, fotograf, Aleksandar Kostić, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, Aleksandar Kelić, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti, Tobijas Fäldt i Klara Kälström, švedski fotografi, i Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije.

Glavnu nagradu Pres foto Srbija 2016 je dobio Marko Đurica za fotografiju "Potop".

U ostalim kategorijama nagrade su dobili:
  • Igor Čoko u kategoriji ŽIVOT REPORTAŽA za fotografiju "Zatvor";
  • Braca Nadeždić u kategoriji PORTRET za fotografiju "Portret dečaka";
  • Fadil Šarki u kategoriji VEST za fotografiju "Izbeglice";
  • Petar Marković u kategoriji ŽIVOT za pojedinačnu fotografiju iz serije "Porodica sa autističnom decom";
  • Marija Janković u kategoriji ILUSTRACIJA za fotografiju "Femicide retrospective 2015";
  • Marko Đurica u kategoriji VESTI REPORTAŽA za fotografiju "Evropa migranti".


Tribina „Selfi generacija, sejfi nacija" prethodiće otvaranju izložbe sa početkom u 17:30, 24. novembra, u Domu omladine Beograda. Na tribini će se, između ostalog, govoriti o tome na koji način fotografija u digitalnoj eri utiče na ličnost, percepciju i razumevanje sveta i nas samih i kako to razumevanje i doživljaj sveta ima uticaj na samopouzdanje i samopoštovanje pojedinca. Ekspanzija selfi fotografija u svim sferama komunikacije povlači za sobom ova i druga bitna pitanja sociološkog, kulturološkog i ličnog karaktera. Potreba ljudi da zabeleže svaki segment svog delovanja kroz "selfi" fotografije omogućila je kreiranje mnogobrojnih "sopstvenih" realnosti, svako postaje "poznata ličnost" u svom idealno predstavljenom svetu i izdanju. Foto-aparat je postao sredstvo za realizaciju ovih idealnih predstava. Selfi postaje nasušna potreba i stvara „veštački raj" koji vodi ka savršenom ja u nesavršenosti života. Savremeni čovek će učiniti sve za savršeni selfi, hiljade lajkova i komentara na društvenim mrežama, a pritom zaraditi selfi lakat i neurozu.

Na tribini će učestvovati dr Zoran Milivojević, psihoterapeut, dr Milan Radovanović, profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu, Igor Čoko, antropolog i fotograf, Goran Tomin, psiholog i psihoterapeut, i Sonja Radivojević, master antropologije na temu društvenih mreža i selfi fotografija. Tribinu će voditi Zoran Stanojević, novinar RTS-a.

Ostali dobitnici

Igor Èoko "Zatvor"
Braca Nadeždiæ "Portret deèaka"
.
Fadil Šarki "Izbeglice"
.
Petar Markoviæ "Porodica sa autisticnom decom "
.
Marija Jankoviæ "Femicide retrospective 2015"
.
Marko Ðurica "Evropa migranti"
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: