IMDb tuži kaliforniju zbog čudnog zakona

Filmska internet baza podataka (The International Movie Database - IMDb) tužiće američku državu Kaliforniju zbog zakona koji propisuje da sa svog sajta na zahtev glumaca ukloni podatke o njihovim godinama.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2016.

17:32

IMDb tuži kaliforniju zbog čudnog zakona

IMDb, koji sadrži informacije o filmovima, televizijskim serijama, glumcima, rediteljima, saopštila je da taj zakon krši njihovo pravo na slobodan govor, prenosi BBC .

Holivudski glumci dugo su se žalili na starosnu diskriminaciju u filmskoj industriji.

Među njima je i glumica Helen Miren, koja je rekla da glumci kako stare dobijaju samo određen tip uloga i da su često zanemareni.

U Kaliforniji je u septembru usvojen zakon koji nalaže da taj vebsajt ukloni detalje o godinama pretplatnika na njihov zahtev.

"IMDb deli cenjen cilj sprečavanja starosne diskriminacije, ali to je neustavan zakon koji ne doprinosi napretku, a komoli ostvarenju tog cilja", navedeno je u saopštenju.

Predstavnik kalifornijskog tužilašta je rekao da su informacije o godinama holivduskih zvezda dostupne na drugim internet stranama, ali da je cilj zakona da "zaštiti manje poznate glumce koji se nadmeću za manje uloge".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: