Vukosavljević otvorio izložbu Stolice: Vekovi trajanja

Postavka "Stolice: Vekovi trajanja" govori na izuzetan način o duhu vremena kada su artefakti nastali, rekao je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević na otvaranju izložbe u Muzeju primenjene umetnosti povodom Dana te ustanove kulture.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.11.2016.

09:35

Vukosavljević otvorio izložbu Stolice: Vekovi trajanja
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Vukosavljević je dodao da svi posetioci Muzeja primenjene umetnosti mogu videti razvoj stolica kroz epohu i saznati više o načinu života ljudi koji su ih koristili. "Izložba će siguran sam privući mnogo posetilaca u naredna tri meseca koliko traje. Obogatiće kulturnu ponudu Beograda i predstavlja fino ishodište značajnih napora koje zaposleni u muzeju čine već 66 godina. Teško bi dokučili simboliku vremena da nemamo artefakte koji su tada nastajali. To je slučaj i sa stolicama od najstarije sačuvanih asirskih za visoke dostojnstvenike pa sve do danas. Stolice su govorile o razvoju pojedinca i ljudskih društava. Naročito u 20 veku kroz Bauhaus ili dela Sarinena", rekao je Vukosavljević.

On je sinoć, na otvaranju, dodao da je Muzej primenjene umetnosti u tipologiji kulturne mape Beograda zauzeo značajno mesto. "Čestitam svim zaposlenima u Muzeju 66. godina postojanja na reputaciji koju uspešno gradi i unapređuje. Ovaj muzej će od Ministarstva kulture i informisanja imati punu podršku i pomoć u rešavanju problema tehničkog i ambijentalnog tipa, naročito vezanih za depoe", kazao je Vukosavljević.

Milica Cukić iz Muzeja primenjene umetnosti rekla je Tanjugu da su ovakve izložbe prilika da se osvetli tema koja nije dovoljno istražena u obradi naših kustosa. "Publika voli izložbe kada je deo istorisjkog materjala u pitanju i srećni smo što na taj način slavimo 66. rođendan. Ovo je naša najveća godišnja izložba i ona verodostojno svedoči o bogatstvu naših kolekcija", kazala je Cukić.
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Autorka izložbe Marija Bujuć osmislila je, sa saradnicima, za publiku atraktivnu postavku gde eksponati na originalan način pozdravljaju i pozivaju posetioca na putovanje kroz vekove postojanja stolice kao kraljice enterijera. Na postavci i u pratećem katalogu, prikazan je deo kolekcija nameštaja za sedenje Odseka za stilski nameštaj Muzeja primenjene umetnosti, koji broji 63 kataloške jedinice i 80 predmeta (stolica, naslonjača, fotelja i taburea). Najstariji predmet kolekcije, takozvana "Dante stolica", potiče iz 16. veka, a najmlađi predmet kolekcije izveden je krajem prve decenije 20. veka, po nacrtu Dragutina Inkiostrija Medenjaka.

Približno u isto vreme, 1908, dizajnirana je stolica Hansa Gintera Rajnštajna (1880-1938) koja anticipira razvoj nameštaja za sedenje budućih vekova. Osim dva primerka, kolekcija je u celini srednjoevropske i zapadnoevropske provenijencije.
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Najstariji prikazani eksponat podudara se sa vekom koji označava vreme početka promene svesti u prihvatanju prava svih na svoju vrstu stolice, dok je najmlađi eksponat kolekcije predstavnik vremena kada je to pravo postalo uobičajena realnost.

Da bi se razumeo sveobuhvatni sled razvoja stolice i njenih varijeteta, autorka izložbe daje u katalogu koncizan istorijski razvoj, od starih civilizacija do modernog doba, sa akcentovanjem važnih perioda, zemalja, stilova i ličnosti koji su uticali na njeno oblikovanje. Ovaj pregled potvrđuje činjenicu da nameštaj za sedenje predstavlja veoma značajnu tipološku grupu nameštaja u celini, kroz koju su se, osim stilskih, reflektovale i mene uspona i padova civilizacija, država i istorijskih ličnosti.

Za stilske epohe koje nisu mogle biti ilustrovane fotografijama iz muzejske kolekcije, u katalogu su upotrebljeni crteži Mirjane Vojnović, koji ubedljivo ilustruju nameštaj za sedenje prošlih epoha, a njihovih stotinak studija čini prateću izložbu ove postavke.

Konzervator za drvo Milan Andrić i konzervatorka za tekstil Marija Labudović svojim stručnim umećem doprineli su da predmeti, barem donekle, povrate svoj stari sjaj.
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
.
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
.
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
.
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: