Dodeljene nagrade 56. Oktobarskog salona

Tri ravnopravne nagrade 56. Oktobarskog salona dodeljene su umetnicima Sjun Sunu iz Kine za rad "Neka delanja nisu odrađena u revoluciji", Anastasiji Veprevoj iz Rusije za rad "Rekvijem za romantičnu ljubav" i Siniši Iliću iz Srbije za instalaciju "Bez predloga konkretnog rešenja", saopštili su danas organizatori.

Kultura

Izvor: Beta

Subota, 05.11.2016.

18:55

Dodeljene nagrade 56. Oktobarskog salona

Kako se navodi u saopštenju, Sun i Veprevoj dodeljene su počasne nagrade, dok je novčana pripala Iliću, umetniku iz Beograda.

O nagradama je odlučivao žiri u kome su bili direktor Muzeja moderne umetnosti u Oslu Astrup Fearnley Gunar B. Kvaran, istoričarka umetnosti i kustos Prodajne galerije "Beograd" Jelena Krivokapić i umetnik i profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milorad Mladenović.

Nagrada Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu, koja podrazumeva održavanje samostalne izložbe 2018. godine u jednom od galerijskih prostora Kulturnog centra Beograda i Savremene galerije Subotica, ravnopravno je pripala umetnicima Bojanu Fajfriću iz Amsterdama i Asako Široki iz Berlina.

Odluku o toj nagradi doneli su kustoskinja Likovne galerije Kulturnog centra Beograda Gordana Dobrić, koordinatorka Oktobarskog salona Zorana Đaković i direktorka Savremene galerije Subotica Nela Tonković.
Dodeljivanjem dve nagrade žiri je podsetio na dve tačke sagledavanja ovogodišnje teme Salona (Ljubavni zanos) koju je postavio britanski kustos Dejvid Eliot i akcentovao "mogućnost postojanja dva pola, nipošto suprotstavljena, tretitanja tako osetljive teme", dodaje se u saopštenju.

Budući da se ovog puta nagrada dodeljuje umetniku i umetnici čije će izložbe biti realizovane u dve institucije u Beogradu i Subotici, njihovi stvaralački opusi biće predstavljeni na posebnim programima u obe institucije.

Izložbu ovogodišnjeg Oktobarskog salona koji je počeo 23. septembra i traje do sutra, prema procenama organizatora videlo je više od 15.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: