Medenica nije izabran za profesora, kolege se pobunile

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, nije izabran za redovnog profesora Fakulteta dramskih umetnosti, prenosi Blic.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 07.10.2016.

12:01

Medenica nije izabran za profesora, kolege se pobunile
Foto: YouTube Screenshot

To je izazvalo ogorčenje i protest njegovih kolega, među kojima je i Srdan Golubović, koji se tim povodom oglasio i na svom profilu na Fejsbuku.

"Osveta prosečnih. Kolege redovni profesori su uspeli da isteraju sa fakultata jednog od najboljih, najobrazovanijih i najcenjenijih profesora. Verovatno frustrirani njegovim znanjem, autoritetom i poštovanjem koje ima kod studenata, uspeli su da se reše jednog izuzetnog profesora i čoveka od stava. Mediokritetski, malograđanski, kukavički. Sramota me je što sam profesor na tom fakuletetu."

Katedra za filmsku i TV režiju režiju povodom ovog događaja uputila je otvoreno pismo nastavnicima i saradnicima Fakulteta i Studentskom parlamentu Fakulteta dramskih umetnosti. Pismo prenosimo u celosti:

"Katedra za FTV režiju izražava svoje ogromno razočarenje rezultatima glasanja na Izbornom veću Fakulteta dramskih umetnosti prilikom koga naš kolega Ivan Medenica nije izabran u zvanje redovnog profesora.

Smatramo ishod ovog glasanja skandaloznim i izuzetno štetnim za ugled našeg fakulteta u javnosti i ugled svih nas koji na njemu predajemo.

Sve predočene reference koje profesor Medenica trenutno ima, prevazilaze kriterijume za aktuelni izbor u zvanje redovnog profesora. Sasvim je jasno da se radi o vanserijskom teoretičaru, vodećem pozorišnom kritičaru u Srbiji, umetničkom direktoru BITEF-a i već sada jednom od evropskih i svetskih autoriteta u svojoj struci. Ali još važnije od svega toga.

Ivan Medenica je izvrstan profesor, omiljen među studentima koji su ga više puta u svojim anketama birali za najboljeg profesora. Svi smo bili jako ponosni kada je nedavno od strane studenata izabran među tri najbolja profesora u Srbiji. Svim nastavnicima na našoj Katedri služi na čast što su deo generacije profesora na FDU na kojoj je profesor Ivan Medenica.

Neverovatno je da su lične sujete ili privatni animoziteti bili važniji od činjenica prilikom ovog glasanja? Pitamo se kakve su to kolege kojima ništa nije značila nijedna činjenica iz briljantnog referata komisije za izbor u zvanje u redovnog profesora? Kakav je to fakultet koji sebi može da dozvoli ovakav luksuz da ne izabere jednog od svojih najboljih profesora? Kako je moguće iz obesti na listiću zaokružiti PROTIV i upriličiti poniženje ovakvom kolegi? Šta bi mu rekli da su ga gledali u oči i da je glasanje bilo javno? Kakve bi argumente imali?

Osećamo se loše u sredini u kojoj je ovako nešto moguće. Uvek smo sa zadovoljstvom isticali da predajemo na fakultetu koji je odolevao konstantnom urušavanju akademskih kriterijuma koji su postali stvarnost na univerzitetima u Srbiji. Bili smo ponosni što Fakultet dramskih umetnosti u svim mračnim godinama koje su iza nas nije nikada snizio svoje kriterijume, što je odoleo svim političkim pritiscima, zadržao svoju autonomiju i profesore koje su svoj autoritet gradili umetničkim i pedagoškim dignitetom a ne falsifikovanim diplomama i političkim spletkama.

Ishod ovakvog glasanja pokazuje da se osnovne moralne vrednosti počinju urušavati i na FDU i da budućnost može izgledati sasvim drugačije. Posebno smo zabrinuti što ovaj skandalozan događaj i šteta koja je napravljena, dolaze uoči izbora za novo rukovodstvo Fakulteta. Ako i prestojeći izbori za dekana, slično ovom glasanju, prođu u isterivanju ličnih sujeta i ako se nastavnici ne budu vodili samo činjenicama i dobrobitom ove institucije, postaće izuzetno depresivno biti predavač na FDU. Doći će vreme u kome će mediokriteti i neostvarene ličnosti određivati sudbine najboljih među nama.

To se Ivanu Medenici već dogodilo i sada je manje bitan pravni lek koji treba upotrebiti kako bi se ovaj izuzetni nastavnik zadržao na Fakultetu. Bitnije je kako ćemo moći da pogledamo u oči svojim studentima koji su Ivana Medenicu izabrali za najboljeg profesora, a nama, eto, sa svim svojim postignućima nije bio dovoljno dobar.

Pozivamo redovne profesore FDU da svojim potpisom ispod ovog pisma daju podršku izboru Ivana Medenice u zvanje redovnog profesora, ali i sve ostale kolege, rukovodstvo fakulteta i studente da izraze svoj protest protiv neshvatljive i štetne odluke i pokažu da se najbolji ne mogu gurnuti u senku.. Ako sada svi zajedno budemo ćutali i ovaj skandal gurnuli pod tepih, on će nam se uskoro ponoviti. Samo tada žrtva gluposti neće biti jedan izuzetan profesor, nego svi mi, profesori i studenti FDU", stoji u pismu koje su potpisali naši ugledni reditelji i profesori FDU:

Darko Bajić, red. profesor

Miloš Pavlović, red. profesor

Dragan Veselinović, red. profesor

Predrag Velinović, red. profesor

Andrija Đukić, red.profesor u penziji

Ivan Stefanović, vanredni profesor

Srdan Golubović, vanredni profesor

Oleg Novković, vanredni profesor

Narcisa Darijević Marković, vanredni profesor

Andrijana Stojković, docent

Stefan Arsenijević, docent

Nikola Ležaić, asistent

Maja Miloš Samolov, asistent

Stefan Ivančić, asistent

Goran Marković, profesor emeritus

Inače, Srdan Golubović je još naveo da je Ivan Medenica prošle godine od studenata izabran za jednog od tri najbolja profesora u Srbiji. Od oktobra 2015. obavlja funkciju umetničkog direktora Bitefa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: