Moro uručila Aji Jung orden Francuske

Ambasadorka Francuske Kristin Moro uručila je večeras orden Umetnosti i književnosti u rangu viteza direktorki Beogradskog festivala igre Aji Jung.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.10.2016.

21:45

Moro uručila Aji Jung orden Francuske
Foto: Tanjug

Ambasadorka Francuske Kristin Moro uručila je večeras orden Umetnosti i književnosti u rangu viteza direktorki Beogradskog festivala igre Aji Jung.

Tom prilikom, Moro je rekla da Jung svojim radom otelotvoruje veru u principe kojima su Francuzi beskrajno i iskonski privrženi, da je kultura deo ljudskog bića, da mu daje poseban kvalitet, jedinstven sjaj, univerzalna je i ne haje za granice.

Kultura je živa, neprestano se menja, bez nje se ne može živeti i stoga se treba boriti da bude prenesena mladima, dodala je ambasadorka.

“Zbog svega ovoga, draga Aja Jung, u ime ministarke za kulturu i komunikacije Republike Francuske, odlikujem Vas ordenom Umetnosti i književnosti u rangu viteza”, rekla je Moro na prijemu u rezidenciji Francuske.

Moro je dodala da večeras ne nagrađuje samo “izuzetan doprinos” Aje Jung povezanosti srpskih igrača i koreografa, francuskih kompanija i srpske publike, već da se večeras proslavlja i to što, zahvaljujući njenom pregalaštvu, kultura zauzima važnije mesto u životu građana Srbije, Francuske i brojnih drugih zemalja, te da Jung prenosi umetnost igre novim generacijama igrača i koreografa u Srbiji.

“Rođeni ste u Beogradu, u Francuskoj ulici, što vas je možda predodredilo da upravo sa Francuskom imate neku posebnu vezu”, rekla je ambasadorka Francuske, uručujući orden u ime Ministarke kulture i komunikacija Francuske.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung, zahvalivši se ambasadorki Moro na francuskom, rekla je da od danas više neće biti samo vitez ulice Francuske, već i pravi francuski vitez. Kako kaže, rođena je u beogradskoj Francuskoj ulici, u toku dana bar 10 puta prepešači tom ulicom i da je do sada sebe pomalo doživljavala kao “viteza zahtevne dorćolske uzbrcice, gde je veština hodati na visokim štiklama sa telefonima u obe ruke i uvek u trku, jer je dan kratak”.

Dodala je da njen Beogradski festival igre nikada ne bi bio toliko uspešan i prepoznatljiv u svetu, da nije imao velike, odane i važne prijatelje i saradnike na svom putu.

“Prekretnica u kreiranju tog festivala, kome sam u potpunosti posvetila petnaestak godina svog života, bio je dolazaka Baleta pariske opere u Beograd. Bilo je to otvaranje druge edicije festivala, koje je sasvim promenilo ideju malog, regionalnog događaja”, rekla je Jung.

Dodala je da su za proteklih 13 festivalskih izdanja, učinjeni neverovatni iskoraci i dovedeni fantastični umetnici i da sa sigurnošću može da kaže da nijedna umetnička disciplina nije uspela da u kontinuitetu predstavi toliko zvezda u Srbiji.

Prema njenim rečima, na njenom profesionalnom putu, bilo je još francuskih stanica, neke od predstava igrala je u Parizu i Avinjonu, što je pomoglo daljem planiranju njenih gostovanja, dok je, kaže, u pariskoj ulici Mioli provela neko vreme radeći na projektima Međunarodnog saveta za igru pri Unesku, u različitim ulogama.

“Velika je čast kada priznanje dolazi iz jedne velike i u istorijskom smislu nesagledivo bogate kulturne sredine, u naš mali grad na Balkanu. Hvala vam svima na tome”, rekla je Jung na prijemu organizovanom u njenu čast, kome su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i kulturne i javne ličnosti.

Beogradski festival igre koji vodi Aja Jung osnovan je 2003. godine, a 2012. nemački stručni časopis “Balet Tanc” okarakterisao ga je kao “najreprezentativniju manifestaciju Starog kontinenta”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: