Otvoren 32. Beogradski džez festival

Džez festival pod sloganom "Planeta džez", na kojem će se predstaviti 21 bend iz 17 ražličitih zemalja sveta, otvoren je večeras u Domu omladine u Beogradu, a trajaće do nedelje.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.10.2016.

20:07

Otvoren 32. Beogradski džez festival

Festival čijem je otvaranju beogradska publika večeras prisustvovala, 32. je po redu a prvi koncert održao je kvartet Vlade Maričića, koji u svojim izvedbama kombinuje između ostalih i romske i kubanske stilove.

U narednim danima, publika će između ostalih uživati u koncertima Tineke Postma kvarteta ali i hrvatske muzičarke Vesne Pisarović.

Gosti festivala dolaze i sa severa, pa će se u Domu omladine čuti zvuci Danske i Norveške kroz muziku Horse orkestra.

Ove godine, po prvi put, dve večeri, domaćin festivala biće Sava centar.

Kako kažu organizatori, priznati umetnici iz sveta džeza, Avišai Kohen trio i Antonio Serano kvintet, predstaviće se sutra u Sava centru, a prekosutra to će biti Džek Dejonet trio u pratnji Ravija Koltranea i Meta Gerisona.

Poslednji će se, takođe prekosutra, u Sava centru predstaviti gosti iz Amerike, Aziza: Dejv Holand, Kris Poter, Lajonel Luk i Erik Harland.

"Planetu džez" svečano je otvorio gradski menadžer Goran Vesić koji je u obraćanju novinarima rekao kako je ponasan na organizaciju festivala, koji će, prema njegovim rečima, biti najbolji do sad.

"Ono što nam je posebno zadovoljstvo jeste videti veliki broj mladih ljudi na otvaranju, što znači da se džez u Beogradu poštuje i sluša", istakao je.

Prema rečima gradskog menadžera, na festivalu se očekuje oko 15.000 gledalaca, što je, dodao je, "potpun rekord".

Programski menadžer Džez festivala Dragan Ambrozić je saglasan da je ovogodišnji festival najbolji od kada se on organizuje i da je on postao, istakao je, vrhunski muzički događaj.

"Džez festival donosi ono što su najvažnije i najsavremenije tendencije u umetnosti uopšte, i to je ono što uzbudjuje mlade ljude ne samo u Beogradu, nego i u Srbiji", primetio je on.

Ovogodišnja selekcija muzičara i autora, kaže Ambrozić, pomera granice muzike.

Otvaranju je prisustvovao i dugogodišnji urednik emisije "Sav taj džez" Raša Petrović koji se prisetio najboljih koncerata i najzanimjivijih umetnika koji su učestvovali na festivalu.

Kako je rekao, beogradski Džez festival je na listi velikih festivala u svetu, a to je, kaže, velika stvar.

Gost otvaranja bio je i čuveni džez muzičar Milivoje Mića Marković, koga mnogi znaju jer je napisao muziku za seriju "Otpisani", a gradski menadžer Goran Vesić ga je proglasio doživotnim članom odbora festivala i počasnim građaninom "Planete džez".

Festival će trajati narednih pet dana, do 30. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: