Hristićev Suton ponovo na sceni beogradskog teatra

Opera "Suton" Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, premijerno je izvedena u "Madlenianumu", u okviru 48. Bemusa.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2016.

10:13

Hristićev Suton ponovo na sceni beogradskog teatra

Prva premijera zemunskog teatra u novoj sezoni je ujedno i prvo integralno izvođenje opere "Suton'' od 1954. godine kada je poslednji put predstavljena publici sa baletskim divertismanom, koji je dugo smatran izgubljenim.

Jedna od najvrednijih partitura srpskog muzičkog stvaralaštva, druga srpska opera izvedena od nastanka tog žanra u našim okvirima, (prva izvedena srpska opera je ''Na uranku'' Stanislava Biničkog) večeras je ponovo postavljena na scenu u okviru Beogradskih muzičkih svečanosti, a publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila ansambl koji je izneo priču o propasti dubrovačke vlastele i neostvarenoj ljubavi dvoje mladih.

Kamerna opera bez hora, koja povezuje trojicu akademika - Hristića, Iva Vojnovića - budući da je "Suton" središnji deo njegove "Dubrovačke trilogije", i Jovana Dučića, čija je pesma "Snovi" poslužila je za jednu od vodećih arija, kapetana Luja, slika sunovrat vlastelinske klase u prvoj polovini 19. veka u Dubrovniku.

U središtu priče je ljubav Pavle i Luja, koja je onemogućena strogim pravilima najviše klase koja svoje propadanje teško podnosi.

Suton vlastelinske klase, života starih gospara i mladih života podređenih tom krahu, okvir su za snažne emotivne scene iz kojih isijavaju ljubav, čežnja, teskoba, gordost, hrabrost.

Ulaskom gospara Luca i Saba, do tada vrlo emotivna drama dobija komične elemente, a baletski divertisman, klasične igre različitog karaktera i svedenog izraza i igrači u živopisnim kostimima, unose novo raspoloženje i daju dinamiku predstavi.

Publika je dugim aplazuom pozdravila Natašu Jović Trivić (Mara, udovica kneza Nikše Beneše), Dušicu Bijelić (Marina kćer Pavle) i Nenada Čiču (kapetan Lujo), ali i Draganu Popović, Branislavu Podrumac, Aleksandru Angelov, Aleksu Vasića, Ljubomira Popovića i Miodraga D. Jovanovića.

Solisti u baletu su Ana Pavlović-Pešić, Jovan Veselinović, Tatjana Tatić, Jovica Begojev, Maja Stojakov, Dejan Kolarov, Milena Ogrizović, NikolaTomašević, Olga Olćan.

Scenografiju je osmislio reditelj Bradić, kostime Marina Medenica, a koreografiju Marija Janković Šehović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: