Kineska književnica: Zadivljena sam duhom Beograda

U Srbiju sam došla zbog Hazarskog rečnika MiIorada Pavića, ali sam posle shvatila da mi se sviđaju šarm i duh Beograda, rekla je Tanjugu, kineska književnica Danjan Čen koja je juče u Beogradu promovisala svoju knjigu "Šangajska princeza".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

10:35

Kineska književnica: Zadivljena sam duhom Beograda
Foto: Wikimedia Commons

Jedna od najpopularnijih savremenih kineskih književnica objasnila je da je junakinja njene knjige Dejzi Kvok izdržala neverovatno maltretiranje tokom Kulturne revolucije, ali je sve to izdržala dostojanstveno i spremna da pomogne svojim zemljacima i Kini posle tog teškog perioda u njenom životu.

"Stekla sam utisak da su Srbi i Srbija takođe prošli kroz jedan veoma težak period, ali su sačuvali svoj optimističan duh i to mi veoma imponuje", istakla je gošća iz Kine.

Ona je otkrila da se njena knjiga čita i kao delo koje teši ljude koji prolaze kroz neke životne teškoće.

Upitana koja vrsta knjiga se najviše čita u Kini Danjan Čen je kazala da su to priričnici o uspešnom poslovanju, o organizaciji rada i slične teme a manje se kupuje beletristiika.

Od stranih pisaca koji su popularni u Kini ona je na prvo mesto stavila Harukija Murakamija, a zatim prošlogodišnju dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Svetlanu Aleksijevičevu, jer ona piše knjige koje su spoj dokumentarističko-publicističke proze i fikcije.

Na pitanje da li su knjige u Kini pristupačne prosečnom čitaocu, autorka "Šangajske princeze" koja je u Kini prodata u tiražu od milion primeraka je kazala da je cena većine naslova oko pet odsto od prosečne kineske plate, ali je ponuda raznovrsna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: