Pariz: Otvaranje ruskog pravoslavnog centra bez Putina

Ruski pravoslavni duhovni i kulturni centar u Parizu, u blizini Ajfelove kule, biće svečano otvoren sutra, ali bez prisustva predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je otkazao posetu Francuskoj zbog neslaganja s francuskim predsednikom Fransoaom Olandom oko Sirije.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

19:45

Pariz: Otvaranje ruskog pravoslavnog centra bez Putina
Foto: Screenshot

Putina će na ceremoniji otvaranja predstavljati ministar kulture Vladimir Medinski, pošto je ruski predsednik otkazao posetu Parizu, najavljenu za sutra, zbog diplomatskih tenzija izazvanih nastavkom vazdušnih udara ruske i sirijske vojske na opkoljeni sirijski grad Alep.

Predsednik Rusije u nedelju je optužio Francusku da je primorala Moskvu da uloži veto na nacrt rezolucije o prekidu bombardovanja i tako pokušala da "dodatno zatruje situaciju".

Uprkos tome, Rusije nije odustala od otvaranja velelepnog verskog kompleksa u samom centru Pariza, izgrađenog po projektu francuskog arhitekte Žan-Mišela Vilmota na površini od 4.000 kvadratnih metara.

Izgradnja kompleksa koštala je oko 170 miliona evra i u potpunosti ju je finansirala Rusija.

Iako još nije potvrđen dolazak nijednog francuskog zvaničnika na otvaranje, neimanovani ruski izvori navode da su razgovori o tome i dalje u toku.

Otvaranju neće prisustvovati ni ruski patrijarh Kiril, koji bi 4. decembra trebalo da osvešta crkvu Svete Trojice, centralni deo kompleksa sa pet pozlaćenih kupola karakterističnih za rusku versku arhitekturu, koje će biti vidljive sa obala Sene.

Kompleks, pored crkve, ima i kulturni centar kojeg čine biblioteka, izložbeni saloni i kafeterija, kao i parohijsku kuću, kancelarije u kojima su smeštena odeljenja za kulturu ambasade Rusije i dvojezičnu osnovnu školu sa nastavom na ruskom i francuskom jeziku.

Izgradnja kompleksa izazvala je oduševljenje ruske pravoslavne zajednice u Francuskoj, ali vernici pod jurisdikcijom vaseljenskog patrijarhata u Carigradu (Istanbulu) Vartolomejasmatraju da je namera Moskve da proširi teritoriju svoje crkve, koju vide kao konzervativnu, nacionalističku i previše naklonjenu Putinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: