"Umetnica nepresušne energije, nezaboravna Baterflaj"

Nezaboravna Madam Baterflaj, nezaboravna Mimi, umetnica nepresušne energije, čiji su nastupi okarakterisani kao nesebična davanja, sopran Suzana Šuvaković Savić preminula je danas u 47. godini posle teške bolesti.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

16:55

Foto: Screenshot

Tokom veoma uspešne i bogate karijere, na matičnoj i raznim prestižnim scenama u inostranstvu, ostvarila je niz prvih uloga iz lirskog sopranskog faha.

"Jutros nas je zatekla tragična vest da Suzana Šuvaković Savić nikad više neće izaći na ovu scenu zajedno sa nama, na scenu koju je toliko volela i kojoj je svoj, nezasluženo kratak život, u celosti posvetila", rekao je Tanjugu vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta, dirigent Dejan Savić.

"Imala je uloge u kojima je bila dominanatna na našoj sceni - nezaboravna Madam Baterflaj, nezaboravna Mimi i po tome ćemo je zauvek pamtiti. Ona ostaje sa nama, u našim srcima, sa sjajnom generacijom mladih umetnika pošto je vodila operski studio poslednje dve godine i ti mladi umetnici će je ponajbolje pamtiti", rekao je Savić i dodao da će kao pozorište pronaći način da joj zahvale i da njeno ime ostane trajno zabeleženo u istoriji srpske kulture i pozorišta.

Vršilac dužnosti direktora Opere Narodnog pozorišta, tenor Janko Sinadinović je istakao da su nastupi Suzane Šuvaković Savić uvek okarakterisani kao nesebična davanja.

Bariton Miodrag D. Jovanović kaže da je Šuvaković Savić bila puna života, ambicije, energije, retke energije, da je umela da bude i preka, ali je bila dobra osoba koja je saosećala sa drugima, naročito sa mladim ljudima.

"Bila je jako duhovita, divno smo se zabavljale, imale divne koncerte. Bila je vrlo temperamentna ličnost i kad god nešto nije bilo u redu, bila je inicijator i pokretač svega, imala je nepresušnu energiju koja ju je pokretala u karijeri, ali je pokretala i druge procese koji su se ticali teatra", rekla je mecosopran Aleksandra Angelov.

"Bila je uvek vesela, puna života, brzo je grabila taj život i bila je borac do poslednjeg dana. Otišla je prerano, mogla je mnogo mnogo toga da da, jer kod takvog glasa kao što je njen, tek su joj se otvarala vrata tog repertoara", istakla je Angelov.

Dirigent Vesna Šouc rekla je povodom smrti soprana Suzane Ssuvaković Savić da je otišsla žena izuzetne energije i lepote, draga saradnica, jedna od najznačajnijih umetnica u Beogradu. "Iza sebe je ostavila brojne uloge i upečatljiv izraz na sceni", naglasila je Šouc.

Za kompozitora Svetislava Božića energija i umetnnicka izražajnost Šuvaković Savić bila je posebna. "Pamtiće je ljubitelji opere po uverljivosti kojom je dočaravala likove koje je igrala na sceni", kazao je Božić.

U aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta Šuvaković Savić je pevala uloge u operama "Karmen" (Mikaela), "Don Đovani" (Dona Elvira), "Boemi" (Mimi), "Pajaci" (Neda, Kolombina), "Evgenije Onjegin" (Tatjana), "Madam Baterflaj" (Ćo Ćo San), "Adrijana Lekuvrer" (Adrijana Lekuvrer), "Toska" (Toska)...

Od 2002. godine redovno se predstavljala italijanskoj publici u renomiranim pozorištima gradova sa velikom operskom tradicijom, a nastupala je i u Oslu, Beču, Seulu...

Pre dve godine na Velikoj sceni nacionalnog teatra održala je veoma uspešan solistički koncert pod nazivom "Pučiniju u čast".

Za Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra prošle godine, dobila je nagradu za izuzetno značajan ukupni umetnički doprinos.

U matičnoj kući, nekoliko sezona je bila angažovana kao vokalni pedagog u Operskom studiju "Borislav Popović" gde je svoje znanje i bogato iskustvo prenosila mladim pevačima.

Suzana Šuvaković Savić biće sahranjena 21. oktobra na groblju Lešće. Opelo je zakazano u 13.30 sati, a prethodno će na Velikoj sceni nacionalnog teatra, sa početkom u 11.00 časova biti održana komemoracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: