Umrla prvakinja Opere Suzana Šuvaković Savić

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu sopran Suzana Šuvaković Savić (47) preminula je danas posle teške bolesti, saopštio je nacionalni teatar.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

13:05

Umrla prvakinja Opere Suzana Šuvaković Savić
Foto: YouTube Screenshot

Tokom veoma uspešne i bogate karijere, na matičnoj i raznim prestižnim scenama u inostranstvu, ostvarila je niz prvih uloga iz lirskog sopranskog faha.

U aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta pevala je uloge u operama "Karmen" (Mikaela), "Don Đovani" (Dona Elvira), "Boemi" (Mimi), "Pajaci" (Neda, Kolombina), "Evgenije Onjegin“ (Tatjana), "Madam Baterflaj" (Ćo Ćo San), "Adrijana Lekuvrer" (Adrijana Lekuvrer), "Toska" (Toska)...

Pre dve godine (12. decembar 2014.) na Velikoj sceni nacionalnog teatra održala je veoma uspešan solistički koncert pod nazivom "Pučiniju u čast". Angažman u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, Šuvaković Savićeva dobila je još pre kraja studija, a ubrzo nakon toga osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu.

Magistrirala je na Fakulteu muzičke umetnosti kod čuvenog soprana Radmile Bakočević. Od svog debija u ulozi Tebalda nastavila je redovno da nastupa u Narodnom pozorištu u Beogradu. Učestvovala je i na brojnim koncertima sa Beogradskom filharmonijom i sa orkestrom Radio-televizije Srbije. Od 2002. godine redovno se predstavljala italijanskoj publici u renomiranim pozorištima gradova sa velikom operskom tradicijom kao što su Askoli Pićeno, Basano del Grapa, Latina, Rieti i Ćivitavekija.

Nastupala je i u Teatro del'Opera u Rimu, Bariju, Padovi, Jeziju, Fermu, Ređo Kalabriji, Ređo Emiliji, Rozarnu, San Ferdinandu, kao i u Oslu, Trstu, Beču... Za Božić 2003. pojavila se i operi "Boemi" pred 10.000 gledalaca u za tu priliku specijalno opremljenoj Olimpijskoj gimnastičkoj dvorani u Seulu, a sledeća stanica je bila Atina u maju 2004. sa operom "Pinokiove avanture".

Za Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra prošle godine, dobila je nagradu za izuzetno značajan ukupni umetnički doprinos. U matičnoj kući, nekoliko sezona je bila angažovana kao vokalni pedagog u Operskom studiju "Borislav Popović", gde je svoje znanje i bogato iskustvo prenosila mladim pevačima. Za Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra 2015. godine, dobila je Nagradu za izuzetno značajan ukupni umetnički doprinos.

Datum i mesto sahrane Suzane Šuvaković Savić biće naknadno saopšteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: