Danas odluka da li je NS evropska prestonica kulture

Delegacija projekta "Novi Sad 2021" otputovala je u Brisel, gde će danas predstaviti finalnu aplikaciju Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.10.2016.

09:14

Danas odluka da li je NS evropska prestonica kulture
Foto: Tanjug

Odluka o tituli biće doneta danas, a u samom finalu izbora podršku kandidaturi Novog Sada pružili su i eminentni umetnici evropskog i svetskog kalibra, među kojima su glumica Anica Dobra, violinista Stefan Milenković, glumac Tomas Vlašiha.

U "navijačkom timu" projekta "Novi Sad 2021" nalaze se i kompozitorka iz Njujorka Aleksandra Vrebalov, ukrajinski novinar i pisac Oleksander Vešelenji, glumac i pisac iz Luksemburga Raul Biltgen, stručnjak za teatar, ples i film iz Češke Jana Navratova, zatim Valter Pučogl, direktor projekta "Linc 2009 Evropska prestonica kulture" iz Austrije i prof. dr Penka Angelova, menadžerka u kulturi i direktorka udruženja "Elias Canetti Ruseu" iz Bugarske.

Na impozantnom spisku nalaze se još i književnici Florina Iris (Rumunija), Čobanka Žuža Emeše (Madjarska), Mihail Hvorecki (Slovačka), Dragana Kršenković Brković (Crna Gora), slovenački koreograf Lea Jurišić, direktor Centralnog muzeja podunavskih Švaba iz Ulma Konrad Glas, potom i Krištof Husman, pozorišni stručnjak, menadžer Evropske dunavske akademije u Ulmu, Kornelijus Hel, novinar i književnik iz Austrije, i mnogi drugi.

Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada, izjavio je da je Novi Sad, zbog podrške koju je tokom kandidature stekao, već pobednik.

"Srce nam je puno što je čak 38 umetnika i istaknutih ličnosti iz evropskog i svetskog kulturnog života stalo uz nas u samom finišu kandidature. Hvala njima, ali i svima ostalima, a pre svega našim Novosađanima, koji su nas u toku ovog procesa savetovali, kritikovali i navijali", rekao je Milenković.

On je istakao da je Novi Sad oduvek bio i biće evropska prestonica kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: