GoetheFEST od 6. do 12. oktobra

Festival savremenog nemačkog filma GoetheFEST koji uspešno, 5. put za redom, organizuju Goethe Institut i Kulturni centar Beograda biće održan od 6. do 12. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom REALITY BITES.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2016.

11:02

GoetheFEST od 6. do 12. oktobra

Publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu imaće priliku da vidi ukupno dvanaest filmova, tokom sedam festivalskih večeri. U pitanju je odabir filmova sa Berlinala 2016. ali i najvažnije aktuelne dobitnike Nemačke filmske nagrade.

Festival otvara film rediteljke Doris Derije “Pozdravi iz Fukušime”, koji govori o mladoj Nemici koja bežeći od neostvarenih životnih snova putuje u Japan i pridružuje se organizaciji Clown4Help. Autorka spaja fikciju i realnost, a kao stilsko sredstvo koristi crno-bele snimke pejzaža koje je nakon havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani načinila ostarela gejša, jedna od dve glavne junakinje filma.

Iz ovogodišne selekcije posebno bismo izdvojili jedini nemački film u zvaničnoj konkurenciji Berlinala – “24 nedelje” Ane Zora Berahed. Mlada rediteljka koristi dokumentarističku kameru, a pored glumaca angažuje pravo medicinsko osoblje, u potresnoj priči o ženi koja saznaje da će dete koje nosi najverovatnije imati težak hendikep, pa je prinuđena da donese odluku o daljem toku trudnoće. Glavnu ulogu igra poznata nemačka glumica Julija Jenč.

Ljubitelje dobrog filma ove godine očekuje i film “Agonija” Davida Kleja Dijaza koji govori o sudbini dvoje protagonista pomoću vesti iz dve realnosti, a bavi se porastom nasilja i nedostatkom perspektive za mlade ljude između 20 i 30 godina. Na programu je i debitantski dugometražni igrani film reditelja Tomasa Štubera “Herbert”, koji je dobio srebnu Nemačku filmsku nagradu u kategoriji igrani film, dok je glumac Peter Kurt osvojio prvu nagradu za glavnu mušku ulogu. Scenario o bokseru koji stari Štuber je pisao zajedno sa piscem Klemensom Majerom, koji je prošle godine bio počasni gost GoetheFESTa”.

Aktuelne teme migracije i izbeglištva zastupljene su u filmu „Otac” (Babaj) debitanta Visara Morine, o dečaku sa Kosova koji 90-ih godina 20. veka sam kreće za Nemačku ne bi li pronašao oca, kao i u diplomskom filmu “Meteorštrase” Aline Fišer, o mladiću iz Libana koji je uspeo da stigne u Berlin, ali bez ikakvih izgleda za budućnost...

Vrhunac, a ujedno i završnica 5. GoetheFEST-a biće film „Država protiv Frica Bauera “ Larsa Kraumesa, dobitnika zlatne Nemačke filmske nagrade za 2016. u brojnim kategorijama. Film se bavi Nemačkom nakon Drugog svetskog rata i borbom nepokolebljivog državnog tužioca Frica Bauera da izvede pred sud nacističke zločince i da ih osudi za zlodela koja su počinili u koncentracionim logorima...

Za ovogodišnju selekciju „Reality Bites“ realnost je sveprisutna, a često i bolna. Likovi u filmovima se bave odrastanjem, nadom i beznađem, ljubavnim i političkim aferama, kulturnim i seksualnim identitetima, a često i izbeglištvom. Sve u svemu, realnost je u nemačkoj filmskoj fikciji danas prisutnija no ikad. U ovim filmovima značajnu ulogu, baš kao i u američkoj tragikomediji ‘Reality Bites’ iz 1994. godine, igra dokumentaristički pristup.

Karte po ceni od 250,00 dinara mogu se kupiti na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6. Prodaja počinje u četvrtak, 29. septembra. Radno vreme blagajne svakoga dana od 16:00 do 21:00.

Od 6. do 12. oktobra

Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6

13 - 19. oktobar 2016.

Kulturni centar Novog Sada, Katolička porta 5

24 - 29. oktobar 2016.

Niški Kulturni centar, Stanoja Bunuševca bb

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: