Počinje "ArtLink" festival

Poljska violinistkinja Agata Šimčevska, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a, pod upravom mladog dirigenta Lukaša Pohuneka iz Slovačke, otvoriće većeras "Art Link" festival u beogradskom Kolarcu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 01.10.2016.

09:27

Počinje
Foto: artlink.rs

Treći međunarodni ArtLink festival mladih talenata pod ovogodišnjim sloganom „"Zagrli muziku“" predstaviće evropske zvezde klasične muzike mlađe generacije i domaće muzičke zvezde u usponu.

Festival ima i poseban fokus i deo je projeta Višegrad - Balkan kulturni most, pod pokroviteljstvom Međunarodnog Višegradskog fonda.

U okviru drugog festivalskog programa, u ponedeljak, 3. oktobra u Skupštini grada Beograda, predstaviće se sjajni dvadesetšestogodišnji čelista Viktor Žulijan - Laferier iz Francuske.

Viktor Žulijan Laferier već sa 18 godina diplomirao je na Pariskom konzervatorijumu, potom studije nastavio na Bečkom univerzitetu kod Hajnriha Šifa, a šest godina studirao je na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Švajcarskoj kod Seidji Ozave.

"Art Link" festival publici će 4. oktobra u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine predstaviti čuvenu „Kameratu Janaček“ iz Republike Češke. Trinaest vrsnih kamernih muzičara nakon nastupa u prestižnim salama u Češkoj (Rudolfinijum i Dvoržak sala u Pragu) i turneja po Južnoj Koreji, Austriji, Italiji, Poljskoj, Belegiji i Holandiji, trećeg festivalskog dana, nastupiće sa našim talentovanim violinistinom Robertom Lakatošem.

Gosti festivala su tubisti iz Austrije Manuel Mejer i Jakob Venigvajzer i pijanistkinja Alisa Bešević Buslehner. Koncert majstor Pavel Doležal iz Češke nastupiće sa ArtLink mladim virtuozima, kamernim ansamblom, koji je deo ArtLink - Socijete Ženeral ciklusa za mlade talente.

Ovogodišnji Artlink festival okupiće oko 200 muzičara. Uz sjajne soliste, čućemo Simfonijski orkestar RTS-a, potom ArtLink kamerni orkestar i Kamerni ansambl „Ljubica Marić“ koji ove sezone obeležava deset godina postojanja i koji će svojim koncertom zatvoriti festival, uz čeliste Ištvana Vardaija i Pejčića, 16. oktobra u sali Beogradske filharmonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: