Otvorena izložba o vojvodi Petru Bojoviću

U Velikoj galeriji Doma Vojske u Beogradu svečano je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" na kojoj su, u organizaciji Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Medija centra Odbrana i Narodnog muzeja Čačak, javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja koja je taj veliki srpski vojvoda posedovao.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

19:29

Otvorena izložba o vojvodi Petru Bojoviću
General Ljubiša Dikoviæ na izložbi (foto: Tanjug / Rade Preliæ)

U Velikoj galeriji Doma Vojske u Beogradu svečano je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" na kojoj su, u organizaciji Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Medija centra Odbrana i Narodnog muzeja Čačak, javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja koja je taj veliki srpski vojvoda posedovao.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković sa saradnicima, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugi mnogobrojni gosti iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Otvarajući izložbu, ministar Đorđević je naglasio da se tim činom 70 godina posle smrti velikog vojskovođe i ratnika ispravlja nepravda i odužuje dug potomaka čoveku koji je, prema rečima nekadašnjeg premijera Nikole Pašića, „jedan od naših izuzetnih vojskovođa, koji je svoju vernost otadžbini i kruni dokazao u svim bojevima i bitkama, koji ima veliko srce i još veću dušu.

"On je sopstvenim životom osvedočio da je lakše biti junak u ratu nego u miru... Vođen oficirski znanjem i oficirskom čašću postao je simbol istinske odanosti otadžbini i narodu", citirao je Đorjdević reči velikog srpskog političara.

Koliko je savremena misao vojvode Bojovića, kako je rekao ministar, svedoče njegovi spisi o vojnoj profesiji, navodi se u saopštenju.

"Vojska je uređena i naoružana snaga jedne zemlje čiji su zadaci da brani otadžbinu spolja od neprijatelja i da bude potpora reda i zakonitosti iznutra...", govorio je Bojović.

"Vojvoda je uvek bio među najboljima, od škole do vojvodskog čina.

Bio je intelektualac, pisac, prevodilac, autoritetom i ugledom veličina među vojnicima i oficirima. Poslednjih godina otpočela je određena rehabilitacija njegovog dela i ličnosti, zasluga i časti. Za veliki broj odlikovanja se dugo smatralo da su izgubljena, ali su, amanetom njegove porodice, sačuvana i prvi put posle 56 godina zvanično izložena na izložbi u Predsedništvu Srbije. Ovom izložbom pridružujemo se obeležavanju 100 godina od Prvog svetskog rata i predstavljamo javnosti i budućim generacijama lik i delo vojvode Petra Bojovića. To je i svojevrsno podsećanje na to ko su bili i kakvi su bili naši preci", rekao je, između ostalog ministar Đorđević.

O Petru Bojoviću i nepravdi koja ga je pratila kroz karijeru, govorio je i direktor Medija centra, pukovnik Stevica Karapandžin, koji je naglasio da iz dana u dan raste broj onih koji se bore za dopunu sećanja i otklanjanje nepravdi učinjenih vojvodi Petru Bojoviću.

"Reč je o čoveku podjednakih ratovodstvenih sposobnosti u odnosu na njemu ravne, a koji je prednjačio u znanju i obrazovanju, o čoveku iskreno pobožnom, izrazito patrijarhalnog vaspitanja, nesebične ljubavi prema mlađem i bespogovornog poslušanja prema starijem. Ali ne i pokornom. O vojskovođi visokih moralnih načela, koji je još u roditeljskom domu izgradio čvrste i nepokolebljive stavove časti i dostojanstva. Zato nije lako odgovoriti na pitanje zašto je toliko zapostavljan i ponižavan", rekao je pukovnik Karapandžin, dodajući da je za odgovor na to pitanje potrebno posedovati znanje, posvećenost i trud, kao i hrabrost.

U kulturno zabavnom delu svečanosti učestvovali su Gudački kvartet orkestra „Stanislav Binički", glumac Zdravko Maletić iz „Knjaževskog srpskog teatra" u Kragujevcu, koji je monodramom „Na taljigama u večnost" dočarao lik i delo vojvode Petra Bojovića i Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: