Paskaljevićev novi film otkupljen za ceo svet

Nakon uspešne svetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, novi film Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova", već posle prve od pet projekcija u prepunoj bioskopskoj sali, otkupljen je za prikazivanje u celom svetu, a ponudu je dao američki gigant koji važi za jednog od četiri najveća globalna internet-servera.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.09.2016.

19:37

Paskaljevićev novi film otkupljen za ceo svet

"Ovu ponudu, koju nikada nije dobio nijedan srpski filmski autor, nisam mogao ni da sanjam, a pogotovo kao producent da odbijem. Radi se o 'Video on Demand' (VOD) pravima, što znači da će posle bioskopskog i televizijskog prikazivanja u istom danu film biti dostupan u 146 zemalja putem kupovine na internetu", objasnio je Paskaljević u intervjuu Tanjugu.

On je rekao da je sklopljen i ugovor sa američkim distributerom "Film Movement" iz Njujorka koji će ove jeseni film distribuirati u bioskopima u Severnoj Americi, a zatim na televiziji i putem DVD-a.

"Wanda Vision" iz Španije otkupila je film za tu zemlju i Južnu Ameriku, Paskaljevićev svetski prodavac "C International Sales" ima ponude iz Francuske, Nemačke i Japana, a film će biti prikazan i širom Indije, gde je sniman.

"Ne pamtim da je za neki moj film bilo veće interesovanje distributera u svetu, još od filma 'Bure baruta' koji je bio, usuđujem se da kažem, veoma redak planetarni uspeh jednog srpskog filma", primetio je reditelj.

"Zemlja bogova" peti je Paskaljevićev film koji je prikazan na festivalu u Torontu i to u okviru prestižne programske celine "Masters", u kojoj su se nalazila i nova ostvarenja eminentnih filmskih stvaralaca kao što su Pedro Almodovar, Andžej Vajda, Kim Ki-duk, Vim Venders, Kristijan Munđu, Karlos Saura.

"Veoma sam ponosan zbog toga, pogotovu što nisam pravio ovaj film, a ni prethodne filmove za 'crveni tepih', niti sam sanjao o nagradama. Nema u 'Zemlji bogova' svetskih filmskih zvezdi, niti posebnih specijalnih efekata. Više puta sam ponovio da filmska umetnost nije sport koji donosi egzaktne rezultate", istakao je priznati reditelj.

On smatra da nijedna filmska nagrada ne može film da učini boljim ili gorim nego što on jeste.

"Filmovi ostaju ili vremenom izblede iz sećanja. Da budem sasvim iskren, posebno sam ponosan i sretan što sam shvatio da moji filmovi žive i da ih gledaoci na mnogobrojnim retrospektivama mog celokupnog filmskog opusa, u Njujorku, Londonu, Parizu, Madridu, Beču doživljavaju kao savremene", dodao je Paskaljević.

"Zemlja bogova" je snimljena u potpunosti u Himalajima, na hindu jeziku, sa indijskom glumačkom ekipom predvođenom izvanrednim Viktorom Banerdžijem, a selektor festivala u Torontu Dimitri Eipides opisao je najnovije ostvarenje srpskog reditelja kao "iskreno i samouvereno, nenametljivo i mudro", kao delo umetnika "koji nema potrebe da se bilo kome dokazuje, ali koji ima sve da ponudi".

"'Zemlja bogova je jednostavan, ali emocijama bremenit film. Paskaljević u ovom delu iznova i iznova svakodnevnicu oplemenjuje gracioznošću, što je jedno od najvećih dostignuća kojima teže filmski stvaraoci", rekao je Eipides.

Paskaljević kaže da je reakcija publike u Torontu bila odlična. Na prijemu u njegovu čast, koju su organizovali Indusi u dijaspori, dobio je počasnu nagradu Kanadskog kulturnog udruženja indijske države Utarhand, što ga je posebno dirnulo.

Paskaljevićev rad na prvoj indijsko-srpskoj koprodukciji, koja je realizovana za samo pet nedelja sa veoma skromnim budžetom, proistekao je iz prijateljstva sa Benardžijem sa kojim se upoznao na najvećem filmskom festivalu u Indiji, u Goi, pošto su zajedno bili u žiriju, kojem je predsedavao naš reditelj.

"Predložio je da pokušamo zajedničku saradnju pošto je video nekoliko mojih filmova koji su prikazivani širom Indije na retrospektivama mojih filmova koje mi je organizovalo njihovo Ministarstvo kulture. Viktor me je pozvao da ga posetim u njegovom domu u Himalajima", ispričao je reditelj.

On je tamo stigao, kaže, sa jednostavnom kratkom pričom koju je napisao inspirisan poezijom velikog indijskog pesnika Tagore, a Viktor je povoljno reagovao i odmah je organizovao putovanje kroz vrleti Himalaja. Prihvatio je da bude koscenarista i nakon nekoliko meseci scenario je bio spreman za realizaciju.

Paskaljević priznaje da ga je duhovnost Istoka opčinila.

"Zapad je previše opsednut samim sobom, teško može da razume Istok, odnosno jedan drugačiji pristup osnovnim pitanjima našeg postojanja i nestajanja. Posle dugog boravka u Indiji mislim da sam postao još tolerantniji na drugačije poimanje sveta i spreman da prihvatim različitost kultura kao bogatstvo, a ne kao prepreku", naglasio je.

Paskaljević ističe da je "Zemlja bogova" njegov najličniji film.

"Moj glavni junak se vraća u svoje rodno selo u Himalajima posle 40 godina dobrovoljnog izgnanstva i suočava se sa sredinom koja se u međuvremenu nije mnogo promenila, ostale su predrasude, njegovi bližnji nisu spremni da mu oproste 'grehe' iz prošlosti".

Suočavanje sa prošlošću, širom otvorenih očiju, od izuzetne je važnosti za svako ljudsko biće, kao i za svaki narod u celini, objašnjava autor, koji, kako kaže već duže vremena razmišlja na ovu temu i zato smatra da je ovo njegov najličniji film.

Paskaljević očekuje da će "Zemlja bogova" srpsku premijeru imati na Festu ili će njegova producentska kuca "Nova film" organizovati nezavisno premijeru u Beogradu odmah posle Nove godine.

Reditelj kaže da je film radio sa svojim stalnim saradnicima iz Srbije, podsetivši i da je Filmski centar Srbije pomogao završetak postprodukcije, kao i RTS.

"Nadam se da će 'Zemlja bogova' biti lepo primljena i kod nas, pošto je film jednostavan i veoma emotivan, kako su do sada ocenili inostrani kritičari i gledaoci", rekao je reditelj.

Paskaljević već priprema novi projekat čiji je radni naslov "Moj sin Muhamed", a snimaće ga, po svoj prilici, krajem iduće godine u Italiji, u gradu Viterbo, pokraj Rima, uglavnom sa italijanskim glumcima, u koprodukciji Italije, Francuske, Srbije i Makedonije.

To je, prema Paskaljevićevim rečima, savremena priča koja govori o izbegličkoj krizi u Evropi, ali na jedan sasvim poseban način.

Scenario je napisao sa poznatim italijanskim scenaristom Markom Alesijom, inspirisan kratkom pričom Filipa Davida, koji je i saradnik na scenariju i za desetak dana putuje u Italiju, gde će održati master klas na Filmskom festivalu u Rimu, na poziv Filmskog fonda Rima i regije Lacio, zainteresovanog da finansira njegov novi filmski projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: