Što se u Evropi strogo čuva, u Novom Sadu se ruši

Prethodnih nekoliko godina obeležilo je rušenje zgrada, kuća i drugih objekata u starom jezgru Novog Sada, zbog čega su Novosađani često burno reagovali. Jedan od poslednjih primera je rušenje zgrade u kojoj je nekada bila Jermenska crkva. Upravo na tom mestu, gde će “nići” soliter, arheolozi su pronašli tragove najstarijeg naselja, od pre 3.000 godina.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

19:16

Što se u Evropi strogo čuva, u Novom Sadu se ruši
Foto: B92 Video Screenshot

Ono što evropski gradovi strogo čuvaju, u Novom Sadu nestaje netragom. Rušenjem kuća u starom jezgru grada, srušen je i deo istorije, kažu gradski hroničari. Najstarija u gradu, Kamberova kuća, u kojoj je živeo nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Jovan Kamber, opstajala je 200 godina, preživela bombardovanje 1849, ove godine je srušena. Istu sudbinu čeka još nekoliko kuća u starom jezgru.

“Mi za nekoliko godina nećemo imati turistima šta da pokazujemo od starog Novog Sada”, kaže Zoran Knežev, novosadski hroničar. “Ostaće nam Petrovaradinska tvrđava, Vladičanski dvor, Katedrala i Gradska kuća. Mi u Novom Sadu nećemo imati šta da pokažemo, ako se i ovo malo što je ostalo sruši”.

Rušenje kuća u starom jezgru dešava se u gradu koji konkuriše za evropsku prestonicu kulture. Novi direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u tome ne vidi apsurd, već vetar u leđa da ova oblast bude bolje uređena, a staro jezgro sačuvano.

“Ne možemo zaustaviti investicije, ne možemo zaustaviti narpedovanje grada u smislu podizanja novih objekata, potrebe za višim spratovima”, kaže Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

“Mislim da je rešenje u nekoj vrsti kompromisa: targetiranju objekata koji ne mogu da budu porušeni, koju su, da kažem - svetinja - i objekata koji se mogu prilagoditi urbanističkom razvoju grada”.

Hroničari beleže pet etapa, od Drugog svetskog rata, uništavanja starog jezgra Novog Sada. U prvoj je srušena stara zgrada Matice srpske, a izgrađena Tanurdžićeva palata. U drugoj, kada je probijan bulevar do Banovine, srušeno je 120 starih kuća, a u trećoj čak 300 kuća, kada je građen drugi bulevar. U četvrtoj su rušene kuće radi izgradnje Srpskog narodnog pozorišta.

“Peta etapa je ovo što se danas dešava - Kamberova kuća i sve ostale. Zmaj Jovina, Dunavska, Zlatne grede... svaki dan kuća po kuća ruši se, na to mesto dolaze dvospratnice, trospratnice... Almaški kraj se uništava”, smatra Knežev.

Kuća književnika Koste Trifkovića, po kojoj je trg u gradu dobio ime, uskoro će biti prodata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: