Kako bi studenti uredili trg ispod Brankovog mosta?

Studenti iz Beorgada i Milana, ali i njihove kolege iz Kopenhagena okupili su se u glavnom gradu Srbije, gde će do 2. oktobra učiti o urbanom dizajnu i pokušati da naprave najbolje idejno rešenje za trg ispod Brankovog mosta, a u okviru međunarodne radionice "Belgrade Public Spaces / Yacht Design".

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

17:46

Kako bi studenti uredili trg ispod Brankovog mosta?
Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Međunarodnu radionicu organizuju Fakultet za umetnost i dizajn Univerziteta Džon Nezbit i Škola arhitekture AUIC i dizajna, Politekniko di Milano. Održava se u prestonici Srbije od 23. septembra do 2. oktobra, a finalna prezentacija projekata biće upriličena 1. oktobra u Italijanskom institutu za kulturu.

Pored studenata Politeknika i studenata Fakulteta za umetnost i dizajn, na radionici ce ucestvovati i studenti KEA Škole za dizajn i tehnologiju u Kopenhagenu (Danska), zatim studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Fakulteta za gradevinski menadžment Univeriteta Union.
Natalija Jovanoviæ (Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ)
Prema rečima Natalije Jovanović, asistentkinje na Fakultetu za umetnost dizajn studenti će, podeljeni po grupama, a na osnovu znanja koje steknu i onog koje već imaju, predložiti svoja rešejna za uređenje trga ispdo Brankovog mosta u Beogradu. "Očekujemo šest rešenja za konkretan trg ispod Brankovog mosta. Pored toga imamo i jednu zanimljivu sekciju posvećenu dizajnu enterijera jahti, a finalna prezentacjja njihovih radova biće održana u Italijanskom centru za kulturu u prisustvu gradskog arhitekte Milutina Folića", objasnila je Jovanović u izjavi za Tanjug.

Ideja ove godine je uređenje prostora ispod Brankovog mosta, jedne od tačaka u Beogradu koja, kako kaže Jovanović, nije detaljno tretirana. "Tu se završava projekat Beograda na vodi, a smatramo da bi to mesto bilo posebno važno za oživljavanje, ne samo ovog dela grada, već celog grada", navela je Jovanović. Među učesnicima radionice je i Maja Janić, odrasla u Južnoj Africi koja učešće u radionici vidi kao idealnu priliku da proširi znanje o urbanom dizajnu. Studentkinja je treće godine Fakulteta za dizajn Univerziteta Džon Nezbit, a sebe u budućnosti vidi upravo u dizajnu eksterijera.
Andrej Martinoviæ (Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ)
"Očekujem da na radionici bude zanimljivo, da naučimo što više o urbanom dizajnu i izađemo iz dizajna enterijera, jer treba sve naučiti", rekla je Maja Tanjugu. Na radionicu se prijavio i Budvanin Andrej Martinović, student master studija "Politekniko di Milano", gde se usavršava nakon završenih studija arhitekture u Beogadu.

"Moja ideja je bila da pokušam svoje znanje koje sam stekao tamo da uporedim sa studentima iz čitavog sveta i da vidim kako mogu da pomognem zajednici koja je meni bliska s obzirom da sam ovde studirao i da razumem probleme urbanog planiranja i arhitekture", rekao je Martinović. Smatra da je urbani dizajn osnova planiranja i razvoja arhitekture uopšte, a cilj mu je da se vrati iz inostranstva i svoje znanje primeni ovde. Radionica se fokusira na dve oblasti - javne prostore i dizajn enterijera jahti, koji, svaki na svoj način, predstavljaju važna i veoma aktulena pravca u modernom dizajnu.

Deo radionice o javnim prostorima "Under the Bridge" baviće se problemom javnih prostora u Beogradu i njihovom ponovonom upotrebom i rekostrukcijom u prostornom, arhitektonskom i urbanističkom smislu. Cilj je da se kroz teorijski i praktičan rad primenom savremenih otvorenih socioloških i biznis platformi uspostave jedinstveni dizajnerski, arhitektonski i prostorni metodološki principi za odabrani javni beogradski prostor. Radionicu će voditi prof. dr. Jelena Ivanović - Vojvodić, prodekan za studije drugog i trećeg stepena Fakulteta za umetnost i dizajn. ,

Učesnici radionice ce obići Grad Beograd, kao i sve specifične lokacije koje ce radionica tretirati. Imace priliku, takođe, i da slušaju predavanja Milene Vukmirović i Nine Gligorijević (Urbanisticki zavod Beograda), profesora prof. dr Ružice Bogdanović, prof. Zorice Savičić, prof. Zorana Dmitrovića, prof. Vladimira Zagorca, predavanja Bojane Ibrajter i Aleksandre Ševic (Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda) i drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: