Počeo 50. Bitef

Otvaranjem izložbi objedninjenih nazivom "Nebo nad Bitefom", večeras je počeo 50. jubilarni Bitef festival, koji će pod sloganom "Na leđima mahnitog bika" do 2. oktobra, sa 12 predstava i bogatim pratećim programom, biti epicentar pozorišne umetnosti i kulture.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 24.09.2016.

21:55

Počeo 50. Bitef
Foto: Tanjug

U procesiji Bitefovom zvezdanom stazom, prateći plave bitefovske zvezde iscrtane po trotoraru, mnogobroji ljubitelji pozorišta i poštovaoci festivala prošetali su od RTS-a, do Ateljea 212, galerije "New Moment" i Bitef teatra gde su postavljenje izložbe posvećene istorijatu manifestacije, a ritam kretanju davali su megafonima umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i dramaturg i reditelj Jelena Bogavac.

Kroz foto, video i audio forme prikazana je spektakularna poluvekovna istorija Bitefa, koja čini i mapira savremenu pozorišnu istoriju sveta, ali i i savremenu kulturnu istoriju grada Beograda.

Program je počeo izložbom u RTS-u koja prikazuje na koji je način RTS pratio i pomagao Bitef od njegovog osnivanja.

Glavni urednik kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić istakao je da je Bitef jedna od najčvršćih građevina srpske kulture, da je gradio reputaciju Beograda i zemlje.

Od zgrade RTS-a, šetnja se nastavila ka Ateljeu 212, pozorištu u okviru koga je Bitef osnovan i koje je organizovalo njegovih prvih 20 izdanja.

Borka Pavićević, nekadašnji dramaturg u Ateljeu 212, rekla je otvarajući izložbu da je Bitef bio deo epohe i proistekao iz onoga što je Atelje značio.

"Ceo put jedne zemlje možemo da prođemo sa Bitefom. Bitef je emancipatorsko i moderno mesto ove sredine, podela i rasprava o svetonazoru danas u modernom svetu", naglasila je Pavićević.

Sledeća lokacija bila je galerija "New Moment" u kojoj su izloženi plakati Bitefa i na kraju publika se spustila do zgrade Bitef teatra, pozorišta osnovanog s ciljem da se bavi produkcijom festivala, ali i da tokom pozorišne sezone prati i prepoznaje bitefovske tendencije u okviru lokalne scene izvođačkih umetnosti.

Autor izložbe u galerinji "New Moment" Lazar Sakan rekao je da je Bitef doveo svet u Beograd i magiju pozorišta, a jedan čovek Dragan Sakan svojom magijom je odveo Beograd u svet.

Publiku ispred Bitef teatra dočekali su selektorka Bitef festivala Anja Suša i direktor Bitefa Miloš Latinović poželevši im da uživaju u programu ovogodišnjeg festivala.

Ovaj svojevrsni maraton, koji najavljuje i vrlo gust program samog festivala, bio je uvod u prvu predstavu glavnog programa "Kantor Downtown" čiji su autori Jolanta Janičak, Joana Krakovska, Magda Mošijevič i Viktor Rubin, rađenu u produckiji Teatra Polski Bidgošč (Poljska).

Suša je najavljujući predstavu "Kantor Downtown" istakla da je ona najbolji mogući uvod u 50. Bitef jer referiše na jednu od najobožavanijih predstava festivala "Mrtvi razred" Tadeuša Kantora koja je izvedena 1977. godine i dodala da taj komad povezuje Bitefovu prošlost i budućnost.

Bitef će svečano biti otvoren sutra u Narodnom pozorištu kada će Plesno pozorište "Tao" iz Pekinga, posle trijumfalnih nastupa u Londonu, Parizu, Berlinu i drugim svetskim metropolama, i u Beogradu izvesti predstavu "6&7".

U sali Narodnog pozorišta publiku će pozdraviti mnoge zvezde Bitefa koje su obeležile njegovih 50 godina: Ala Demidova, Majkl Koveni, Natalija Vagapova, Žorž Bani, Eimuntas Nikrošijus, Tomas Ostermajer, kao i regionalni gosti, Dušan Jovanović, Haris Pašović, Borut Šeparović i mnogi drugi.

Trećeg dana festivala, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, biće svečano otvoren 28. Kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT) pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

Kongres će otvoriti Žorž Bani i Margaret Sorenson, a na njemu će se okupiti više od stotinu pozorišnih kritičara iz čak 40 zemalja sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: