Otvoren 28. Memorijal Nadežde Petrović u Čačku

Bijenalna manifestacija likovne - vizuelne umetnosti "Memorijal Nadežde Petrović", 28. po redu, otovorena je danas u Umetničkoj galeriji u Čačku uz dva performansa - Miše Savića "Crna kutija" i "Slučaj Bares" Bojana Đorđeva.

Kultura

Izvor: Beta

Subota, 24.09.2016.

18:05

Otvoren 28. Memorijal Nadežde Petrović u Čačku

Tema ovogodišnjeg Memorijala je "Pred sudom", a izlažu 24 umetnika i umetničke grupe iz zemlje i inostranstva, u selekciji istoričara umetnosti Stevana Vukovića i Simone Ognjanović.

Na 28. Memorijalu izlažu Ivan Faktor (Hrvatska), Miša Savić i Dragomir Nikolić Čeda (Srbija), Rosela Biskoti (Italija), Jasmina Cibic (Slovenija), Hila Peleg (Nemačka), Jelica Radovanović i Dejan Anđelković (Srbija), Tea Tupajić (Hrvatska), Bojan Đorđev (Srbija).

Izlažu i Frank Uve Lejsipen Ulaj (Holandija), Majkl Benson (Sad), Ubermogren (Švajcarska/Austrija), Novi kolektivizam (Slovenija), Tanja Ostojić i David Rih (Srbija/Nemačka), Umetnička koalicija Gulf Labor: Gregori Šolet i Metju Greko (SAD), Umetnička koalicija Gulf Labor: Doris Bitar (SAD/Liban), Umetničko-aktivistička internacionalna mreža Niko nije ilegalan: Florijan Šnajder (Norveška), Santijago Sijera (Španija).

Memorijal je svečano otvorila istoričarka umetnosti Irina Subotić koja je naglasila da izložba "Pred sudom", kroz četiri kategorije pod nazivima "Istrastraživanje i suđenje", "Sukobi oko normativnosti", Umetnik u sukobu sa zakonom" i "Zakon u sukobu sa poimanjem pravde", je potvrda svevremenosti i vitalnosti umetnosti.

Na svečanti otvaranja govorili su i gradonačlelnik Čačka Milun Todorović, direktorka Umetničke galerije u Čačku Milica Petronijević i selektori izložbe.

Stevan Vuković je naglasio da su ključne reči izložbe "odgovornosti i saučešće", a Simona Ognjanović je istakla da ovogodišnji Memorijal računa na dvojako tumačenje sintagme "pred sudom", koja je tema likovnih postavki , a to su sud kao institucija vlasti i kao kritika javnosti. Prema odluci Saveta Galerije, ove godine tradicionalne nagrade - Nagrada Memorijala i Nagrada Galerije, neće biti dodeljene, već će biti dodeljena samo nagrada publike, jer će tako, u duhu ovogodišenje teme Memorijala publika doneti sud o najboljem umetničkom delu.

Arhitekta postavke ovogodišnje izložbe na Memorijalu je Milorad Mladenović, a za vizuelni identitet bila je zadužena umetnička grupa Škart.

Memorijal, koji svake druge godine organizuje Umetnička galerija Nadežda Petrović u Čačku, u znak sećanja na slavnu srpsku slikarku čije ime nosi, otvorena je do 1. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: