Sutra počinje 56. Oktobarski salon

Ovogodišnji 56. Oktobarski salon čija je tema "Ljubavni zanos: prolazna emocija u savremenoj umetnosti", biće svečano otvoren sutra u Muzeju grada Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2016.

10:55

Sutra počinje 56. Oktobarski salon

Svoje radove u Muzeju grada Beograda i Kulturnom centru Beograda predstaviće 67 umetnika iz 26 zemalja od kojih su 19 iz Srbije.

Selektor i kustos 56. Oktobarskog salona Dejvid Eliot objasnio je da ovogodišnja manifestacija predstavlja savremenu umetnost koja proizlazi iz ljudskih emocija, a da je ideja da se vidi kako umetnost zrači i dostiže širu javnost.

Uvodne stihove francuske ljubavne pesme iz 18. veka - "Ljubavni zanos traje tek trenutak, dok ljubavni bol traje čitav život", koji dočaravaju, prema Eliotovim rečima, patetični paradoks svakodnevnog života, koji je i danas prisustan, selektor je preneo na temu salona - "Ljubavni zanos: prolazna emocija u savremenoj umetnosti".

Eliot je objasnio da u današnjem materijalističkom dobu savremene politike u kome je karakteristika javnog života, s relativno malo izuzetaka, birokratsko prikrivanje stečenih interesa, pohlepa, podmuklost, glupost i bes, Oktobarski salon fokusira se na ljubav kao temu i prizmu kroz koju se posmatra svet.

Selektor je takođe želeo da u okviru 56. Oktobarskog salona napravi omaž slavnoj prošlosti manifestacije prikazivanjem radova brojnih umetnika koji još uvek nemaju pristup međunarodnim platformama i to rame uz rame s delima renomiranih umetnika.

"Oktobarski salon biće posvećen ulozi emocije u savremenoj umetnosti i načinima na koje se ona može dočarati, a da to ne bude niti banalni, niti kič", precizirao je Eliot.

Oktobarski salon će trajati do 6. novembra.

Informacije o programu salona možete pronaći na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: