Film "Pored mene" pobednik 40. FFS

Milena Bogavac i Stevan Filipović dobitnici su prve nagrade 40. Festivala filmskog scenarija za scenario filma “Pored mene“ , koji je režirao Filipović, saopštio je danas žiri na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.08.2016.

13:36

Film
Iz filma Pored mene

U obrazloženju je navedeno da "autori analiziraju rizike odrastanja adoloscenata u školskom sistemu kroz pojedinačne sudbine junaka koje reflektuju socijalne grupe i društvo u celini".

"Film uspostavlja široku i neposrednu komunikaciju sa generacijama koje se u njemu prepoznaju", ocenio je žiri.

Druga nagrada pripala je Nikoli Ljuci i Staši Bajac za film "“Vlažnost”" u Ljucinoj režiji, a treća Mirjani Karanović, Stevanu Filipoviću i Darku Lungulovu za ostvarenje "“Dobra žena"”, koji je režirala Karanović.

Žiri je konstatovao da Ljuca i Bajac "skidaju maske sa idealizovane slike savremenog braka i porodice razbijajući konvencije i pomerajući granice slobode".

U obrazloženju treće nagrade stoji da se "autori hrabro suočavaju sa traumama naše bliske prošlosti dovodeći u pitanja prihvaćena gledišta i sudove o vremenu u kome živimo".

Specijalna nagrada za scenario dodeljena je Momiru Miloševiću za film "Otvorena", koji "baveći se delikatnom temom seksualnog opredeljenja mlade devojke, na visokoetatizovan način govori o problemu identiteta mlade generacije".

Jednoglasne odluke doneo je žiri u sastavu: reditelj Nebojša Bradić (predsednik), dramski pisac i scenarista Predrag Perišić, laureat prvog Festivala filmskog scenarija, i prošlogodišnji laureat, scenarista i reditelj Goran Radovanović.

Festival se završava večeras dodelom nagrada na Letnjoj pozornici “Danilo Bata Stojković”.

Od 13. avgusta prikazano je 16 ostvarenja: “"Dnevnik mašinovođe"” Miloša Radovića, rediteljski debi Mirjane Karanović “"Dobra žena"” za koji su scenario napisali Karanović, Stevan Filipović i Darko Lungulov, zatim “"Ona je živa"” Strahinje Mlađenovića, “Vlažnost” Nikole Ljuce i Staše Bajac, "“Smrdljiva bajka"” Miroslava Momčilovića, "“Otvorena"” Momira Miloševića.

Na programu su bili i film “"Apofenija"” po scenariju Dragana Stankovića i u režiji Marina Maleševića, "“Panama"” (Pavle Vučković, Jelena Vuksanović/ Vučković), "“Procep"” (Milan Konjević, Beri Keting/Dejan Zečević), “"Paluba ispod Terazija"” (Dušan Zarić, Dejan Vlaisavljević Nikt, Ilija Labalo/Vlaisavljević), "“Pored mene"” (Stevan Filipović, Milena Bogavac/Filipović).

U konkurenciji za nagrade bili su i “"Sporazum"” Predraga Radonjića, "“Porodica"” Saše Radojevića, "“Sizif K"” Filipa Gajića, “"Braća po babine linije"” Radoša Bajića i "“Otadžbina"” scenariste Milene Marković i reditelja Olega Novkovića.

Prateći program manifestacije obuhvatio je Letnju školu filmske dramaturgije “Slobodan Stojanović”, Letnju školu filmske kritike, promocije knjiga “Filmus” Slobodana Šijana i “Leksikon YU filma” Nenada Polimca, izložbu “Filmovi koje smo voleli (1947-1980)”", postavku radova studenata fotografije, reviju studentskih filmova.

Gosti festivala su bili Pavle Vučković, Milan Konjević, Milan Todorović, Saša Radojević, Stevan Filipović, Milena Bogavac, Ilija Labalo, Strahinja Mlađenović, Mirjana Karanović, Marin Malešević, Slobodan Šijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: