Novi Sad kao kandidat za evropsku prestonicu kulture

Program "Četiri dana kulture" koji je u organizaciji Exit fondacije priredio kreativni tim "Novi Sad 2021" zadužen za pripremu i promociju kandidature Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, od 16. do 21. jula predstavio je koncept kandidature pod nazivom "Za nove mostove", oličen kroz četiri različite kulturne manifestacije.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 23.07.2016.

15:31

Novi Sad kao kandidat za evropsku prestonicu kulture
Foto: Promo

Četiri događaja završena su koncertom Stefana Milenkovića i orkestra "Camerata Academica" u Katoličkoj porti. Programe je ispratilo više od 5.000 Novosađana, kao i lokalni, regionalni i nacionalni mediji, čime je na najbolji način predstavljen koncept kandidature.

Prvi od „Četiri dana kulture“ protekao je u znaku predstavljanja "mosta" NADE posvećenog kulturnim kapacitetima i javnim prostorima. Galerija ITD na Petrovaradinskoj tvrđavi bila je domaćin džez koncerta u okviru 6. Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund. Projekat se realizuje kao deo saradnje gradova pobratima – Novog Sada i Dortmunda, a ove godine okupio je više od 70 polaznika iz skoro svih krajeva sveta.

Promocija "mosta" SLOBODA i kreativne industrije i mladih protekla je upravo kroz nastup kreativnih mladih ljudi koji čine omladinski orkestar VU-a iz Holandije. Pred 1.500 Novosađana, u dvorištu Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", prvi put na otvorenom prostoru, predstavilo se 100 simfoničara jednog od najvećih univerzitetskih orkestara u Holandiji.

Predstava "Naše mesto", odigrana na Brodu teatru usidrenom u centru Novog Sada na obali Dunava, kao treći događaj u nizu, na najbolji način je predstavila Novosađane i treći "most" DUGA i konflikte i migracije koji on simboliše.

Za završnicu "Četiri dana kulture" bili su zaduženi Stefan MIlenković i orkestar "Camerata Academica".

"Da bi postali prestonica kulture, morate već biti prestonica kulture, a Novi Sad je odavno prostonica kulture na ovim prostorima i ima sve potrebne kvalifikacije za ovu titulu", rekao je Milenković koji je postao ambasador projekta Novi Sad 2021.

Program "Četiri dana kulture" u četiri dana leta možda na najbolji način je predstavio koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, pod nazivom "Za nove mostove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: