Lekar mladim talentima poklonio veliku ličnu biblioteku

Regionalni centar za talente u Zrenjaninu dobio je od prof. dr Mihaila Bajića, nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kompletnu biblioteku koja broji oko 2.000 knjiga, sa policama, ormanima, slikama i radnim stolom.

Kultura

Izvor: Regionalni centar za talente u Zrenjaninu dobio je od prof. dr Mihaila Bajiæa,

Ponedeljak, 18.07.2016.

08:58

Lekar mladim talentima poklonio veliku ličnu biblioteku
Foto: Thinkstock

Piše: Ž. B.

Izvor: Dnevnik.rs

Bajić, koji je rođen u Banatskom Dvoru, već 15 godina živi u SAD-u, a na internetu je pronašao vest da je u gradu na Begeju formiran Regionalni centar za mlade talente. Pošto je na neki način želeo da se oduži „svom Bečkereku”, odlučio je da pokloni biblioteku.

"Poslednjih godina živim u Bostonu i moja je želja bila da ličnu biblioteku, sa 1.500 do 2.000 knjiga, poklonim mojim Banaćanima u mom zavičajnom Zrenjaninu, gde sam stekao osnovna saznanja o životu i svetu. Prateći dešavanja u Banatu posredstvom interneta, saznao sam da je formiran Regionalni centar za talente, čiji je koordinator Robert Sabo", kaže Bajić.

U njegovoj biblioteci se nalaze osnovni izvori naučnih saznanja iz oblasti biologije, medicine, a posebno o nauci o mozgu. Pored te naučno - istraživačke literature, u biblioteci se nalaze i bogati izvori srpske, posebno ruske i zapadnoevropske književnosti, nacionalne i međunarodne istorije, kao i monografije i studije o najpoznatijim muzejima sveta.

Mihailo Bajić je Gimnaziju pohađao u Zrenjaninu, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1954. godine. Kao lekar radio je u Tordi, Žitištu, Jaši Tomiću, Zrenjaninu i Pančevu. Za asistenta na Katedri fiziologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu izabran je 1961. a u zvanje redovnog profesora 1981. godine. Član je Akademije medicinskih nauka Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: