Krim: Zlato Crnog mora talac političkih promena

Više od 500 predmeta drevne civilizacije Skita sa Krima ostali su kao taoci političkih promena u Holandiji.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 09.07.2016.

22:17

Krim: Zlato Crnog mora talac političkih promena

Pred samu aneksiju Krima u holanskom muzeju Alart Pirson otvorena je izložba „Krim: zlato i tajne Crnog mora“ sa pozajmljenih dve hiljade eksponata iz muzeja u Kijevu i 4 krimska muzeja. Time je publici predstavljena nestala civilizacija Skita koja je nekada naseljavala Krim i okolinu. Da li oni pripadaju Rusiji ili Ukrajini rešavaće holandski sud.

Centralni muzej Tavride u Simferopolju. Izložba o skitrskom periodu Krima u okviru postavke Istorija Krima na dva sprata. Umesto oltara skitskog kralja Skitura fotografija, oltara nema.

„Otišao je na izložbu u Nemačku, onda u Amsterdam. Tamo se zaglavio“, objašnjava Marina Maligina, istorijsko arheološko odeljenje Centralnog muzeja Tavride.

U drugim salama natpisi – “eksponat je na izložbi u Amsterdamu”. Ukupno 150 eksponata nemerljive arheološke i istorijske vrednosti za muzej je već dve i po godine u Holandiji.

„Šta smo mogli da zamenimo sličnim eksponatima - zamenili smo. Ali ima jedinstveih primeraka kao što je bronzani grifon koji je simbol našeg muzeja“, kaže Maligina.

U Bahčisradjskom muzeju u dvorcu Krimskih kanova iz kojeg su nekada krimsko tatarski kanovi upravljali poluostrvom praznih mesta u vitrinama nema – postavljene su drugi objekti, pretekli posle odlaska eksponata iz kolekcije. Neki od 200 eksponata otišliih na put mogu se videti samo u katalogu.

“Problem je u tome što je u ugovoru sa holandijom jasno napisano. Predmeti su deo muzejskog fonda Ukrajine“, smatra Oksana Alpaškina iz Odeljenja fonda Bahčisarajskog muzeja

U toku izložbe Rusija je Krim, nakon na brzinu organizovanog referenduma pripojila sebi. Ispalo je da je pozajmljeno od muzejskog fonda ukrajine a sada blago treba vratiti Rusiji.

„Stvar je u tome što su svi ti predmeti deo našeg lokalnog krimskog identiteta. I nemogućost da im se priblizimo pre svega izaziva tugu. Ali mi se nadamo će prevladati zdrav razum i da će se vratiti nama i vratiti harmoniju”, kaže Andrej Maligin, direktor Centralnog muzeja Tavride

„Holanđanima na pamet ne bi palo da to zadrže da nije to Ukrajina tražila. Ona je kriva“, uverena je Alpaškina.

Holandski muzej ima problem jer su muzeji državni te su i eksponati kulturno nasleđe države u kojoj se nalaze. Krim kao rusku teritoriju priznaju samo Avganistan, Nikaragva,Venecuela, Kuba, Kirgistan, Severna Koreaja i Sirija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: