Bijenale umetnosti na jesen u Pančevu

Kulturni centar Pančeva organizuje 17. Bijenale umetnosti od 15. septembra do 15. oktobra, pod nazivom SEE Art Gates: stanja stvarnosti, saopštili su danas iz te organizacije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2016.

13:00

Bijenale umetnosti na jesen u Pančevu

Pančevačko bijenale predstavlja međunarodnu izložbu kompleksnog tipa koja se više od 30 godina održava u tom gradu, a svojom dugom izlagačkom tradicijom predstavlja jednu od znacajnijih savremenih umetničkih manifestacija u Srbiji.

Tema ovogodišnjeg Bijenala bavi se pitanjem pozicije umetnika na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi, kao i savremenoj umetničkoj i kulturnoj produkciji. Posmatrajući umetnika u ulozi filozofa, koji od postmodernizma do danas, ne teži toliko donošenju zaključaka koliko da osvesti ili postavi pitanje, da nas uvede u problematiku i pokrene dijalog.

Selektorka i kustoskinja 17. Bijenala umetnosti je istoričarka umetnosti Marijana Kolarić koja kaže da je selekcija usmerena na radove koji problematizuju aktuelne društvene teme i mesta, koji spekulišu o realnosti, životu u globalizujućem svetu, konzumerizmu, identitetima, o aktuelnoj migraciji, etici, kao i mnogim ljudskim strastima.

"Izlagački prostori 17. Bijenala umetnosti, simbolično su predstavljeni kao prolazi ili kapije, koji pozivaju na kontemplativni put posetioca i njegov mogući izlaz iz ustaljenog načina razmišljanja svakodnevice, nudeći mu novu interpretaciju i doživljaj sadašnjeg trenutka," navodi se u komentaru Kolarićeve.

Bijenale umetnosti održava se u Pancevu od 1981. godine, kada je prvi put održano kao izložba jugoslovenske skulpture velikog formata za slobodni i galerijski prostor. U međuvremenu, od institucionalne podrške za razvoj skulpture, prateći umetničke tendencije i osluškujući puls nove publike, Bijenale 2006. godine proširuje svoj program, uključivanjem drugih umetničkih izraza i dobija današnji oblik – Bijenale umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: