Danas počinje festival Dev9t

Uz slogan "Stvaraj dalje", na prostoru stare Ciglane, u naselju Višnjička banja, danas počinje festival "Dev9t".

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 10.06.2016.

09:45

Danas počinje festival Dev9t

Umesto bina, "Dev9t" ima favele - kreativne zone kroz koje će do 18. juna proći više od 1.000 umetnika i u kojima će biti održano 40 radionica. Do 29. maja trajao je poziv za sve one koji stvaraju umetnost da se priključe "Dev9t" timu i da zajedno prođu kroz "Portal", što je i tema ovogodišnjeg izdanja.

Na konkurs koji je obuhvatao 16 različitih umetničkih oblasti - od slikarstva, književnosti, filma, arhitekture, stripa, muzike, strit arta, mode, do izrade neobičnih vozila, skulptura i instalacija, ove godine se prijavilo skoro duplo više ljudi nego prošle godine. "Dev9t" je ove godine bogatiji i za prijateljstva sklopljena sa Split Spot Festivalom, Zagreb Film Festivalom, filmskim festivalom iz Pančeva, ETNOFILm festivalom iz Rovinja, koji će predstaviti svoje programe u faveli "Oko", a u goste stižu i brojni umetnici iz susednih zemalja i sveta.

Davide Dormino, za kojeg kažu da je Mikelanđelo savremenog doba stiže u Beograd sa svojim delom "Imaš nešto da kažeš? Spomenik hrabrosti", koje od maja prošle godine putuje po evropskim trgovima. Na tri stolice stajaće Džulijen Asanž, Čelsi Mening i Edvard Snouden, svi od bronze, a na četvrtoj stolici pored njih, stajaće svako ko bude hrabar da svoje mišljenje kaže na glas poput ovih boraca za slobodu. ,

Svih devet dana posetioci će uživati i u bogatom muzičkom programu, koji čine koncerti i đ nastupi. Posebno je veliko interesovanje za specijal "Exit na Dev9t" - koncert grupe Die Antwoord 11. juna, a tri dana kasnije, 14. juna, Ciglana će biti poligon za nesvakidašnji muzički eksperiment - 50 muzičara iz Beogradskog simfonijskog orkestra nastupiće zajedno sa kumom tećno muzike, DJ-em i producentom Huanom Atkinsom.

Ovim muzičkim spojem dirigovaće Emin Džijan, čovek koji je već istraživao sinergiju elektronske muzike i simfonijskog orkestra. Ove godine The Prodigy se vraćaju na "Exit", a najbolja najava za njihov nastup biće izložba slika koje radi Maksim, član ovog famoznog dvojca, a koje je poslao posebno za "Dev9t". Za 17. jun najavljena je i premijera predstave "Ostaci" po tekstu Vuka Boškovića, u režiji Andreja Nosova i produkciji "Hartefakt fonda", u kojoj igraju Miloš Timotijević, Jelena Graovac i Irena Popović Dragović.

Cena dnevnih ulaznica je 250 dinara, odnosno 400 dinara za petak i subotu i moguće ih je nabaviti na kapijama festivala. U ponudi je i devetodnevni komplet ulaznica po ceni od 1.990 dinara.

Ulaz na specijal događaje, među kojima je i nastup Beogradskog simfonijskog orkestra i Huana Atkinsa, kao i koncert grupe Die Antwoord se posebno naplaćuje i karte koštaju 1.000 dinara odnosno 2.490 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: