Batinog "Radovana" izbrisali zbog Tita

Uloga koju je veliki glumac ostvario u televizijskoj seriji "Čardak ni na nebu ni na zemlji" trajno je izbrisana. Delo je presnimljeno da bi se zabeležila sahrana maršala, pišu Večernje novosti.

Kultura

Izvor: R. Radosavljeviæ

Četvrtak, 26.05.2016.

11:28

Batinog
Foto: Zoran Žestiæ / Tanjug

Gotovo je zaboravljeno da se na spisku 350 filmskih i TV likova koje je Bata Živojinović odigrao tokom višedecenijske karijere nalazi i "Radovan Treći". Kultnog junaka istoimene drame Dušana Kovačevića Bata je igrao u TV seriji pod naslovom "Čardak ni na nebu, ni na zemlji", ali je ovaj materijal zauvek izbrisan!

Kako u svojim sećanjima na Batu ovih dana izjavljuje Milena Dravić, koja je igrala Katicu, seriju je režirao Dejan Ćorković, ali ona nikada do kraja nije prikazana. Scenario je napisao Dušan Kovačević, a bili su okupljeni glumački velikani - Olivera Marković je igrala Rumenku, Dragan Nikolić Jelenčeta Vilotića, Ljiljana Lašić Georginu, Rade Marković Rumenkinog oca Stanislava, dok su ostale likove igrali Bora Todorović, Slobodan Aligrudić, Nikola Simić, Branislav Ciga Jerinić, Marija Milutinović, Branislav Ciga Milenković...

"Čardak ni na nebu, ni na zemlji" snimljen je u leto 1978, a na Televiziji Beograd prikazano je samo nekoliko epizoda - od 12. novembra 1978. do 2. januara 1979, u terminu nedeljom uveče. I dok se u isto vreme u Ateljeu 212 predstava "Radovan Treći" sa Zoranom Radmilovićem u naslovnoj ulozi igrala kao nezapamćeni hit, serija po istoimenoj drami "skinuta" je s programa. Razlog za to, kako su mediji tada pisali, bile su loše kritike. Uprkos pohvalama koje su kritičari dali glumačkoj ekipi i Kovačevićevom scenariju, serija "Čardak ni na nebu, ni na zemlji" ipak je dočekana "na nož". Ono što se čini još "neobičnijim" u celoj priči, kako saznaju "Novosti", jeste to da snimci na VTR trakama, na kojima je realizovana serija, nisu sačuvani. Od celog "Čardaka" danas postoji samo filmski materijal za najavnu i odjavnu špicu.

- Čula sam, ali nikada nisam saznala pravi razlog zbog čega je ova serija zaista izbrisana - kaže Ljiljana Lašić. - Po tim glasinama, razlog za brisanje "Čardaka" bila je smrt Josipa Broza, iliti druga Tita, pa kako na Televiziji Beograd nisu imali dovoljno traka da isprate njegovu sahranu koja je trajala "vekovima", onda su upotrebili trake na kojima su bile snimljene serije. Mislim da je to apsolutni varvarizam. "Čardak" je velika, epohalna serija, možda je to za neke velika reč, ali nije, jer tu igraju glumci koji su obeležili čitavu jednu epohu ovdašnje kulture, ne samo filma, pozorišta i televizije.

Sećanja Ljiljane Lašić na snimanje "Čardaka" su, kako kaže, veoma lepa, iako su radili tokom leta, u studiju, u ne baš dobrim uslovima.

- Kada se čovek priseća mladosti, sve mu se možda čini lepšim nego što je bilo, ali sa snimanja ove serije zaista nosim divne uspomene. "Čardak" je pravljen vrlo ozbiljno, mnogo ozbiljnije nego što iko može da pojmi. Sve najlepše me veže za taj rad. Teško je prepričati koliko su glumci duhoviti van kamere, mnogo duhovitiji i mnogo značajniji nego što to dozvoljava uloga, što dozvoljava tekst, režija. Mi smo se prelepo družili i van snimanja - Bata i Lula, Milena i Gaga, to su neke planete same po sebi..

SERIJE BRISANE ZBOG NESTAŠICE TRAKA

Renomirana televizijska autorka Bojana Andrić, koja stoji iza emisije "Trezor", demistifikuje priču i daje sasvim prizemno objašnjenje za brisanje serije "Čardak ni na nebu ni na zemlji", koje se svodi na tadašnju politiku kuće - "snimaj, emituj i briši!"

- Jednostavno, u to vreme se pet para nije davalo na reprize, bilo je ponižavajuće reprizirati nešto, a sa druge strane nije bila razvijena svest o tome da je to nešto vredno, deo naše kulturne baštine - objašnjava ona. - Vladalo je siromaštvo i stalna nestašica traka, ali seriju su mogli obrisati samo urednici redakcije koja ju je i proizvela, baš kao što su urednici informativnog programa brisali svoje trake da bi na njima bili snimljeni dnevnopolitički događaji.

Izvor: novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: