"Ministarstvo zapostavlja i unižava kulturu"

Reprezentativna umetnička udruženja poručila su sa zajedničkog sastanka da se "iz brojnih činjenja ili nečinjenja ministra kulture Ivana Tasovca i ministarstva može konstatovati da postoji očigledna namera zapostavljanja i uniženja nacionalne, odnosno državne kulturne politike".

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2016.

16:33

Udruženja, koja okupljaju desetine hiljada umetnika i stvaralaca u kulturi, konstatovala su na sastanku održanom 20. maja, a povodom odluka, koje u kontinuitetu donosi Ministarstvo kulture i informisanja, da ne postoji javna i jasna strategija razvoja i unapređenja kulturne politike u Srbiji i da ministarstvo nije uspostavilo i razvilo partnerski odnos sa umetnicima na njenom kreiranju.

Potpisnici saopštenja, dostavljenog medijima, podsećaju da je zadatak ministarstva je da pruža stvaran podsticaj razvoju i unapređenju kulture i umetničkog stvaralaštva, obezbeđivanju materijalne osnove za delatnosti kulture i razvoj i unapređenje književnog, prevodilačkog, muzičkog i scenskog stvaralaštva, likovnih i primenjenih umetnosti i dizajna, filmske umetnosti i stvaralaštva.

"Umesto toga, prilikom donošenja seta zakona i podzakonskih akata iz oblasti nacionalne kulture i drugih oblasti koje se na nju odnose i od vitalnog su značaja za stvaraoce, ministarstvo se gotovo tri godine tvrdoglavo i bez argumenata opire i odbija da uvaži mišljenje struke umetničkih udruženja i Nacionalnog saveta za kulturu, najvišeg stručnog i savetodavnog tela za ovu oblast u zemlji", naglašavaju udruženja.

Zbog velikog broja pitanja iz domena kulture koja su ostala otvorena i/ili nerešena, umetnička udruženja su konstatovala da je učinak i bilans Ministarstva kulture i informisanja nedvosmisleno negativan. Oni su svoj stav obrazložili činjenicama da prilikom određivanja budžeta za kulturu, nisu prepoznate ni uvažene specifičnosti i potrebe stvaralaca u ovoj oblasti, da nedavno usvojeni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kulturi neadekvatno artikuliše poziciju i uslove za rad svih kategorija umetnika, da je ukinut status ustanove od nacionalnog značaja svim ustanovama kulture, iako mnoge taj status svojim dugogodišnjim radom, postojanjem i ostvarenim vrhunskim dometima zavređuju.

Udruženja skreću pažnju i da zabrana zapošljavanja u ustanovama kulture ugrožava, ne samo njihovo funkcionisanje i postizanje vrhunskih rezultata, već i sam opstanak, da gotovo 2.500 samostalnih umetnika i članovi njihovih porodica i dalje čeka konačno rešenje u vezi s overom zdravstvenih knjižica i mogućnosti da se leče, kao i rešenje dugogodišnjeg problema dugovanja za doprinose koji im se pripisuju, a za koje su krive lokalne samouprave.

Oni su naveli i da su način formiranja, sastav, rad i odluke komisija na upravo završenom konkursu za sufinansiranje savremenog stvaralaštva u 2016. godini zbog nekompetentnosti, sukoba interesa, pa čak i nepotizma, izazvali opravdani talas nezadovoljstva velikog broja umetnika, umetničkih udruženja i nezavisne kulturne scene i podsetili da su i dalje zatvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti. Zbog svega iznetog, umetnička udruženja su spremna da sa svojim stavovima, kako je navedeno, upoznaju i SANU, Maticu srpsku, Nacionalni savet za kulturu, predsednika Republike i premijera i od njih očekuju da preuzmu svoj deo odgovornosti u akciji odbrane umetnosti u kulturi Srbije i njenih stvaralaca kao pokretača duhovnosti naroda i čuvara nacionalnog identiteta i jezika.

Saopštenje su potpisali Udruženje dramskih umetnika Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, Udruženje književnika Srbije, Srpsko književno društvo, Udruženje filmskih umetnika Srbije, Udruženje filmskih glumaca Srbije, Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, Udruženje kompozitora Srbije. Među potpisnicima su i Udruženje orkestarskih umetnika Srbije, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Udruženje baletskih umetnika Srbije, Udruženje dramskih pisaca Srbije i Asocijacija srpskih arhitekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: