Deo pepela Gabrijela Garsije Markesa vraćen u Kolumbiju

Pepeo kolumbijskog pisca i nobelovca Gabrijela Garsije Markesa položen je u istorijskm lučkom gradu Kartahena, u Kolumbiji, gde je počeo svoju spisateljsku karijeru.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2016.

09:34

Deo pepela Gabrijela Garsije Markesa vraćen u Kolumbiju
Foto: Gettyimages

Članovi porodice Garsije Markesa, prijatelji i lokalni žitelji prisustvovali su u nedelju otkrivanju bronzane biste autora u kolonijalnom samostanu u Kartaheni. Bista se nalazi na vrhu komemorativnog kamena na kojem je položen deo pepela Gabrijela Garsije Markesa.

Ostatak pepela ostaće u Meksiku, gde je pisac decenijama živeo i preminuo 2014. godine. Utvrđeni grad Kartahena bio je postavka za jedan od Markesovih najprodavanijih romana "Ljubav u doba kolere".

Porodica kolumbijskog pisca i dalje održava kuću na obali mora u tom mestu, kao i fondaciju koju je osnovao za obuku novinara u Latinskoj Americi.

Gabrijel Garsija Markes bio je jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku. Autor je brojnih književnih dela, a među najpoznatijima su "Sto godina samoće", "Pukovniku nema ko da piše" i "Jesen patrijarha". Njegova epska novela "Sto godina samoće" iz 1967. godine prodata je u više od 50 miliona primeraka i prevedena na više od 25 jezika.

Smatran je i herojem latinoameričkih levičara kao rani saveznik kubanskog revolucionara Fidela Kastra i kritičar američkog intervencionizma širom sveta, od Vijetnama do Čilea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: