Noć muzeja: Od Doktorove kule do Šejh-Mustafinog turbea

"Noć muzeja" je i ove godine obradovala posetice otvaranjem onih prostora u koje inače ne mogu da zavire - od sablasne Doktorove kule do jedinstvenih arhitektonskih i umetničkih dragulja kao što su Beogradska nadbiskupija i Šejh-mustafino turbe.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 21.05.2016.

22:14

Noć muzeja: Od Doktorove kule do Šejh-Mustafinog turbea
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ

Članovi teatra "Mimart" ispričali su pomalo jezivim performansom priču o Doktorovoj kuli, prvoj psihijatrijskoj bolnici na Balkanu, čija su dva najpoznatija stanovnika bili lekar Laza Lazarević i pacijent Petar Kočić, koji je svoje poslednje dane proveo upravo na tom mestu.

Znatiželjnike ispred zgrade sačekali su "lekari" i "Laza Lazarević", a među hladne i oronule zidine, u zamračenim prostorijama, Kočićev glas, zapisi o najpoznatijem pacijentu, lekarski izveštaji, pisma bolesnika, sablasni nastup članice "Mimarta" na stepenicama koje vode do sobe u kojoj je Lazarević pisao istorije bolesti i svoja najznačajnija knjizevna dela.

Jedna od najstarijih građevina u Beogradu, podignuta 1783. godine, Šejh-mustafino turbe odškrinula je večeras svoja vrata i na mestu gde su sahranjeni šejh Mustafa Bagdađanin sa dervišima Orsanli Mehmed-babom i Hatendjeli šef Hadži Ome-babom predstavila prvi put dragocene artefakte.

Posetioci su mogli da vide najstarije primerke Kurana, čiji zapisi ukrašavaju unutrašnjost turbea, islamsku kaligrafiju, fotografije znamenitih ličnosti, ćilime, komade starog orjentalnog nameštaja i posuđe.

Lejla Alomerović je strpljivo odgovarala na mnogobrojna pitanja o obredima sahranjivanja, o dervišima, gde je bila najveća džamija u Beogradu, kakvi su minareti u Africi, kako su se zvale islamske verske škole.

"Noć muzeja" je bila ekskluzivna prilika i da se prošeta hodnicima Upravne zgrade Železnice u kojoj su snimani filmovi "Pljačka Trećeg rajha" i "Montevideo, bog te video", domom jednog od najstarijih liftova, koji od 1927. godine neprekidno radi, a zaposleni su se iznenadili velikim interesovanjem i dugim redom ispred ulaza.

Ništa manje zanimljiva nije ni Beogradska nadbiskupija koja skriva malo poznatu zbirku umetničkih dela i važnih istorijskih dokumenata. Mozaici i vitraž Marka Rupnika, enterijer Crkve Krista Kralja, tron namenjen Francu Ferdinandu, kasa iz doba austrijskog konzulata u kojoj je čuvan ultimatum, soba u kojoj je primljen ultimatum, privukli su pažnju Beograđana.

Ispred Belog dvora, gde je postavljena izložba o istorijskim vezama dinastija Karađorđević i Romanov, red je formiran još u 16.30 časova, a strpljivo se čekalo i ispred palate nekadašnje Jadransko-podunavske banke, danas Alfa banke.

Oni jakog želuca usudili su se da svrate do Instituta za sudsku medicinu i pogledaju kako stručnjaci za forenziku pomažu u rešavanju monstruoznih zločina, a prvi put u "Noći muzeja" svoja vrata je otvorio i Anatomski muzej Fakulteta veterinarske medicine.

Najmlađi su posebno uživali u ovoj "Noći muzeja" - otkrivali su tajne magičnog cirkusa, družili se sa klovnovima i piscima za decu, zavirili u kovačnicu GSP-a i ušli u neke od najstarijih autobusa, slikali se uz vozove u Železničkom muzeju, dok su ih roditelji učili da ne diraju eksponate i šta su zapravo eksponati.

U Zoo vrtu su saznali priče o žirafi koja je proslavila Lorenca Medičija, lavovima Rudolfa Drugog i tome kako su slonovi stigli do Evrope, dok su u Novinskoj agenciji Tanjug od profesionalaca učili kako se radi intervju, montira prilog, snima i fotografiše.

Iako otvoren još u februaru, mnogi su tek večeras otkrili novu oazu biljnog i životinjskog sveta u Beogradu - Javni akvarijum i tropikarijum, oduševljeno obilazili akvarijume i razgledali egzotične vrste. Najviše su im se dopale pirane, a bilo je i onih koje su roditelji jedva naterali da se odvoje od riba, gmizacavaca i ptica.

Kao i svake godine, "Noć muzeja" je privukla uglavnom mlade i roditelje sa malom decom, mnogi su u avanturu krenuli i sa bebama, obilazeći čak i takva mesta kao što je Doktorova kula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: